Viename filme nuskambėjo frazė: „Korėjiečiai niekam nerūpi, užtat mėsą kepti moka“. Pirmąją teiginio dalį praleiskime pro ausis, o antroji tikrai verta dėmesio, nes tai tiesa. Korėjietiškai paruošta jautiena tirpte tirpsta burnoje. Iki šiol menu skonį tokių kepsnelių, kuriuos patys kepėmės ant staluose įrengtų kepsninių Toronte. Kepėm visko: ir žuvies, ir vištienos, ir kiaulienos, bet tik jautiena buvo tokia pasakiška, tokia nuostabi, kad jos prikirtę vos pasiekėme viešbutį. Tiesiog negalėjome sustoti! Tuomet dar buvom neišprusę ir šalia patiektą sultinį sukapojome pirma laiko kaip sriubą, nepasilikom prie mėsos nei kimči, nei ryžių. Bet gyveni žmogus ir mokaisi, todėl šį pavasarį sėdėdami korėjietiškoje užeigoje Briuselyje jautėmės gudresni net už mus aptarnavusią padavėją. Beje, kepti maistą ant staluose įtaisytų (arba nešiojamų) kepsninių yra labai smagu. Sėdi sau, neskubėdamas vartai, valgai, bendrauji. Tai atskira pramoga, kuria tik progai pasitaikius būtinai pasidžiaugiame.

Kadangi mintys apie tą Kanadoje valgytą jautieną vis neapleido, prieš gerus metus stvėriau reikalą į savas rankas ir ėmiau ieškoti tobulo marinato mėsai. Manau, pagaliau jį radau. Bent jau mums prieš tokią jautieną nublanksta bet kokie šašlykai (jie apskritai nusibodę, įkyrėję, banalūs), dešrelės ir kiti kepsniai. Tai skonis, kurio vėl ir vėl prašo mano prietelius, o ir aš pati pasiilgstu. Taigi vasarai – patys pačiausi jautienos kepsneliai su sezamų sėklomis. Jiems, beje, nereikia nešiojamos kepsninės – tiks ir stacionari, o lietui lyjant šie kepsneliai puikiai iškepa orkaitėje arba keptuvėje.

4 porcijoms reikės:

400 g jautienos kumpio
1 v. š. skrudintų sezamo sėklų
3 v. š. sojų padažo
2 v. š. ryžių vyno (mirin)
2–3 smulkiai kapotų česnako skiltelių
1–2 a. š. maltos aitriosios paprikos
1 v. š. sezamų aliejaus
žiupsnelio džiovintų raudonų paprikų griežinėlių
juodųjų pipirų

Atskirame indelyje sumaišome padažą. Jei nesibaidote, galite įberti šiek tiek rudojo cukraus (aš niekada nededu). Bene svarbiausia – tinkamai supjaustyti tą jautienos gabalą, kad mėsa tikrai tirptų burnoje. O pjaustome plonai plonai, beveik permatomai. Jei peilis neslysta, mėsą galima kelias minutes palaikyti šaldiklyje. Ir pjauname skersai skaidulų. Gabalėliai gali būti įvairaus dydžio. Jei supjaustėte nedideliais ir matote, kad jie kris per grotelių plyšelius, patieskite ant jų (grotelių, ne kepsnių) subadytą folijos lakštą.

Supjaustytą jautieną užpilame padažu ir gerai gerai išminkome, išmasažuojame, kad įsigertų ir dar suminkštėtų mėsa. Gera žinia neturintiems laiko: šitų kepsnelių nebūtina laikyti per naktį. Pakaks užmarinuoti prieš užkuriant kepsninę ir po 30–40 min. jau galėsite čirškinti ant grotelių. Kepsnelius kepame trumpai. Uždedame – palaikome – apverčiame – valgome. Kadangi yra plonyčiai, jie iškepa labai greitai – vienam gabalėliui pakanka poros minučių.

Jautienos kepsneliai

Tokius kepsnelius įprasta patiekti su indeliu virtų ryžių ir dubenėliu sultinio arba lengvos sriubos, taip pat įvairiomis daržovėmis ir padažais.

Jautienos kepsneliai

Dar smagu daryti vyniotinius. (1) Imame salotos lapą ir ant jo dedame ką norime: mėsos, daržovių, padažų, ryžių. (2) Salotą gražiai standžiai sulankstome. (3) Kandame arba (4) susigrūdame visą į burną ir mėgaujamės.

Jautienos kepsneliai

Tokia ta jautienos kepsnelių istorija. Pirmąkart sukrėtę ir sužavėję toli toli nuo namų dabar jie mus džiugina dažną savaitgalį. O po tokių pietų ar vakarienės atlikusią mėsą galima panaudoti gaminant stir-fry su daržovėmis.

Jautienos kepsneliai

Receptas įkvėptas myrecipes.com ir savorysweetlife.com