Pastaruoju metu pamėgau grikių makaronus. Šitoje vietoje galbūt derėtų prisipažinti, kad pačių grikių nemėgstu ir juos valgau labai retai. O štai grikių makaronai, arba soba – kitas reikalas. Jie malonios tekstūros, švelnaus specifinio skonio, nelabai kaloringi. Derinu juos su įvairiais padažais, bet nuo šiol mėgstamiausi bus gaiviai šalti grikių makaronai su aštriu padažu ir šviežiomis daržovėmis. Skanu, maistinga ir sotu!

4 porcijoms reikės:

1 pakelio grikių makaronų
1 morkos
1 agurko
ketvirčio nedidelio kopūsto (raudonojo arba baltojo)
2 kietai virtų kiaušinių

Padažui:

1/4 obuolio
1/4 svogūno

1 v. š. sojų padažo
3 v. š. ryžių acto
2 v. š. cukraus
1 v. š. skysto medaus
1 česnako skiltelės
1 v. š. kepintų sezamų sėklų
3 v. š. džiovintų raudonųjų paprikų griežinėlių
2 v. š. maltos aitriosios paprikos

Obuolį ir svogūną sutarkuojame bulvine tarka, išspaudžiame česnako skiltelę ir dubenėlyje sumaišome visus padažo ingredientus, kol išeis košelė. Padažo, beje, galima pasigaminti ir daugiau ir iki 1 mėn. laikyti šaldytuve. Agurką, morką ir kopūstą smulkiai supjaustome šiaudeliais. Grikių makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakelio ir nukoštus perliejame šaltu vandeniu, kad pasišalintų dar likęs krakmolas.

grikių makaronai

Į dubenėlį dedame šaltų grikių makaronų, smulkintų daržovių ir pusę kiaušinio. Uždedame gerą šaukštą aštraus padažo. Kad būtų lengviau valgyti, makaronus galima du–tris kartus perkirpti virtuvinėmis žirklėmis. Tada viską išmaišome ir gardžiuojamės.

grikių makaronai

Tokio skanaus padažo, turiu prisipažinti, nesitikėjau. Bet dar ruošiant daržoves nosį kutenęs aromatas privertė sukrusti – bus skanu! Patiekalas ypač tinka karštą dieną, kai valgyti norisi tik gaiviai. O kad būtų sočiau, makaronus galima pagardinti smulkinta kepta jautiena.

Receptas įkvėptas šito ir šito.