Kai rudenį pasklido gandas, kad Šiauliuose atsidarys korėjietiško barbekiu restoranas, mano širdis suvirpėjo. Matot, korėjietiškas barbekiu man labai patinka, ne sykį esu apie jį postringavusi, dalinusis įspūdžiais, net receptą vieną kitą sukūrusi. Jei dar nežinote, kas tai yra, skubu aiškinti. Sėdite sau prie stalo, ant kurio yra stalinė kepsninė (arba ji įmontuota pačiame stale), kepate mėsą, žuvį, jūrų gėrybes, daržoves. Bendraujate. Viską, kas iškepa, valgote. Dažniausiai korėjietišką barbekiu lydi salotų lapai ir įvairūs pagardai, ryžiai. Tikslas – įvairiai suderinus ingredientus sudėti į salotos lapą, susukti ir – makt į burną! Galima savanaudiškai valgyti, galima tokiais ryšulėliais apdalinti visus kitus prie stalo sėdinčius. Tai puiki suartinanti patirtis. Lietuvoje, kiek žinau, tokia pramoga galima pasimėgauti dviejose vietose: mano mėgstamame Korean Taste Vilniuje ir Sakura BBQ Šiauliuose. Bet neskubėkite šių dviejų įstaigų lyginti! Pirmoji – tikras korėjietiškas restoranas. Antroji – grilio patiekalų restoranas su užuomina į korėjietišką virtuvę. Apie pastarąjį fenomeną šiandien ir kalbėsime.
Prisipažinsiu, skeptiškai vertinau tą korėjietišką barbekiu Šiauliuose. Jiems paskelbus valgiaraštį gal net pyktelėjau, kad to žadėto korėjietiškumo liko labai nedaug, o pagrindinis dėmesys atiteko tiesiog ant grotelių keptiems patiekalams. Žmonių atsiliepimai byloja, kad jie labai skanūs (ir, beje, gana įdomūs), bet aš visada iš restoranų noriu ne saugaus ėjimo, o ryžtingo šuolio nuo skardžio. Taip, toks mano norėjimas savanaudiškas, bet noriu tikėti, kad lietuviai jau yra pasiruošę specializuotiems restoranams, kad žmogus, atėjęs į blyninę, neieškos cepelinų…
Bet grįžkim į Šiaulius, kurių pagrindinėje pėsčiųjų gatvėje ir įsikūręs restoranas Sakura BBQ. Pirmame aukšte – japoniškas restoranas, antrame – korėjietiškas barbekiu. Patalpos nedidelės, įrengtos kuriant prabangos įspūdį ir, ačiū dievams, be nuvalkiotų azijietiškų smulkmenų. Disko Buda, pasodintas ant baro, suteikia kokybiško kičo, be kurio aš asmeniškai net neįsivaizduoju Azijos. Nedidelė erdvė ir baimė paskirti restoraną vien tik korėjietiškai virtuvei lėmė tai, kad yra tik du stalai su įtaisytomis kepsninėmis. Todėl juos patartina rezervuoti. Tą šeštadienį, kai lankėmės, abu buvo užimti.
Prisėdus prie stalo belieka išsirinkti, ką kepsite. Mėsa, jūrų gėrybės, net krokodiliena – tai pagrindinis akcentas. Šalia galima rinktis ryžių, įvairių daržovių, kimči ir kelių rūšių padažų. Salotų lapus restoranas tiekia nemokamai. Kai visi ingredientai suruošiami, padavėja supažindina su kepimo taisyklėmis, įjungia kepsninę ir prasideda korėjietiškas vakarėlis.
Nepasakosiu, kaip smagu mums buvo vartyti, dalintis, ragauti. Geriau pakalbėsiu apie maistą. Kadangi visa mėsa ir jūrų gėrybės patiekiamos au naturel, belieka pagirti restorano gebėjimą rinktis kokybiškus ingredientus. Štai kiaulienos šoninė dailiai dryžuota, supjaustyta popieriaus plonumo juostelėmis, todėl iškepa labai greitai. Jautiena marmurinė, vištiena gardi, krevetės šviežios, sultingos. Galutinis skonis priklauso nuo paties valgytojo – štai man nereikėjo nei pipirų, nei druskos, pakako išsirinktų padažų. Ryžiai, gaila, ne apvalieji, o birūs, tokius truputį sunkiau sugaudyti. Žinoma, sunkiausia būtų, jei reikėtų juos graibyti valgomosiomis lazdelėmis, bet restoranas, įvertinęs šiauliečiu gebėjimą jomis manipuliuoti, tokio valgymo įrankio net nesiūlo.
Atskiros pastraipos vertas kimči. Visada nudžiungu, kai maitinimo įstaigos su juo susitvarko gerai, o Sakura BBQ tikrai nusipelno pagyrimo. Gerai įrūgęs, sūrstelėjęs, saikingai aštrus. Aš namie darau su smarkesniu imbierų ir česnakų užtaisu, bet čia jau skonio reikalas. Valgėm tą kimči ir šiaip, ir kepėm kepsninėje – jis turbūt pirmas ir išgaravo iš indelio.
Jei norite gausiai, skaniai ir įdomiai pavalgyti Šiauliuose, drąsiai sukite į Sakura BBQ. Jie net mano, amžinos skeptikės ir cinikės, surambėjusią širdį palenkė. Aptarnavimas labai geras, mandagus, padavėjos atidžios ir dėmesingos. O jei prisikirtus mėsos dar liks vietos, užsisakykite ledų – didžiulį jų kalną pagamins prie jūsų akių.
Baigsiu palinkėjimu restoranui – kai jau apšilsite kojas, išdrįskite! Papildykite valgiaraštį ne tik šviežia, bet ir marinuota mėsa, pasiūlykite įvairesnių korėjietiškų užkandžių ir padažų (patikėkite, kepta šoninė ir sezamų druska yra aukštesnių jėgų sukurtas derinys, siūlau išmėginti). Paprusinkit tuos šiauliečius, kad tie du staliukai būtų užsakyti kiekvieną vakarą.