Retas žmogus yra visiškai sveikas. Beveik visi turime kokią nors silpnąją vietą. Žiūrėk, vieno imunitetas silpnokas, visos bacilos kimba. Kitas su trim stuburo išvaržom. Trečio pavasaris nedžiugina, nes pro ašarotas akis nieko nemato – alergija… Turiu ir aš tokią vietą… kad ir kaip bebūtų ironiška (o dažniausiai gyvenimas ir yra ironiškas), didžiausių bėdų kyla su virškinimo sistema. Taip, aš, žmogus, mėgstantis ir norintis valgyti, dažnai negaliu to daryti. Paūmėjimų metu gelbsti dieta, bet galiausiai nusibosta valgyti taip… nuobodžiai. Žinoma, pasiryžusi galiu misti tik garuose virta vištiena ir kopūstais, bet aš irgi žmogus! Man irgi norisi, kad būtų skanu! Be to, reikia užtikrinti pakankamą kalorijų ir maistinių medžiagų kiekį. Iš tokios nevilties ir gimė šis receptas, įkvėptas korėjietiškų ryžienių dakjuk. Šita košė – ir skani, ir maistinga, ir nepakraunanti skrandžio. Tiks ji ne tik virškinimo negalavimų kamuojamiems, bet ir kitokiems ligoniams, kuriems norisi lengvesnio maisto, taip pat vaikams ir babytėms bei diedukams. Taigi, į sveikatą!

4 porcijoms reikės:

1 vištos krūtinėlės su kaulu
6–8 česnako skiltelių

1 stiklinės apvaliagrūdžių ryžių
1 vidutinio dydžio morkos
1/8 pekininio kopūsto
1 a. š. druskos
1 a. š. sojų padažo
1 a. š. kepintų sezamų aliejaus

Vištos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, kartu su išlukštentomis česnako skiltelėmis sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kol visiškai apsems. Užkaiskite puodą ant vidutinės kaitros. Palaukite, kol užvirs, sumažinkite ugnį ir vis nugraibydami putas virkite krūtinėlę 40–50 min. Jei vandens nugaruos per daug, vis papildykite.

Kol vištiena verda, ryžius užpilkite šaltu vandeniu ir pamirkykite ~1 val.

Tuo tarpu kąsnio dydžio gabalėliais supjaustykite nuplautas daržoves: morką (ją, žinoma, pirma nuskuskite) ir pekininį kopūstą.

Vištienai išvirus nukelkite puodą nuo kaitros, mėsą išgriebkite, sultinį nukoškite. Česnakų galite neišmesti – taip ilgai virę jie bus švelnūs, todėl panorėję galite juos susmulkinti ir suberti į išvirtą košę. Sultinio, beje, turėtų pakakti dviem kartams. Vištieną susmulkinkite kąsnio dydžio gabalėliais.

Ryžius nukoškite, sudėkite į talpų puodą ir užpilkite vištienos sultiniu. Jei norite skystesnės košės, pilkite 4 stiklines sultinio. Tirštesnei pakaks 3. Įberkite druskos. Užvirinkite ryžius ant vidutinės kaitros, po to ją sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite 7–10 min. Vis pamaišykite, kad ryžiai nepridegtų. Po to sudėkite morką, išmaišykite ir virkite dar 5–7 minutes. Sudėkite pekininį kopūstą ir pamaišydami troškinkite dar kelias minutes. Jei košė per sparčiai tirštėja, atskieskite sultiniu. Galiausiai sudėkite smulkintą vištieną, išmaišykite, pakaitinkite 1–2 min. ir išjunkite kaitrą. Košę pagardinkite sojų padažu ir sezamų aliejumi.

ryžių košė

Štai tokia ta paprastoji sveikuoliškoji ryžių košė. Ji švelni, lengva, subtili, leidžianti atsiskleisti tikriesiems ingredientų skoniams. Jei norite ryškiau, galite ją patiekti su smulkintais laiškiniais svogūnais, į atskirą lėkštelę įkrauti kimči. Bet man šita košė skaniausia tokia, kokia yra. Žinoma, jūs ją galite papildyti kitomis daržovėmis, grybais, kiaušiniu…

ryžių košė

Neturintiems laiko: galite naudoti pirktinį daržovių arba vištienos sultinį, o vištieną naudoti atlikusią, pvz., nuo keptos vištos.