Štai dar vienas mūsų šeimos pamėgtas patiekalas – minimalistiškai kepta višta. Nors receptas stebėtinai paprastas, vištytė lygiai taip pat stebėtinai skani. Tiesa, liežuvis nesiverčia tokį paruošimo būdą vadinti receptu….
Kad ir kaip bebūtų, tokia višta ant mūsų stalo dažniausiai atsiduria sekmadieniais. Su taure vyno arba bokalu alaus ji tampa puikiais išeiginiais pietumis, o atlikusios mėsos pirmadienį užtenka sriubai, sumuštiniams ar kitiems patiekalams.
Reikės:
1 vištos
pusės citrinos
druskos
juodųjų pipirų
alyvuogių aliejaus
šakelės čiobrelių arba rozmarinų (nebūtina)
Nuplautą ir nusausintą vištą ištriname nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Į ertmę įkišame pusę citrinos ir, jei turime, šakelę rozmarinų arba čiobrelių. Įkaitiname orkaitę iki 200 ºC, dedame vištą į kepimo skardą krūtinėle į apačią ir pašauname kepti. Kepame taip: vienam vištos kilogramui – 30 min. + dar 10 min. Taigi, jei turite 2 kg vištą, ją iškepsite per 1 val. 10 min.
Patiekti tokią vištą galite su kuo tik norite, bet aš rekomenduoju iki kepimo pabaigos likus 50 min. į tą pačią skardą įmesti kelis valgomuosius svogūnėlius (liaudiškai tariant, šalotus) arba česnako skiltelių (šioms pakaks ir 30 min.).
Iškepusią vištą (pasmeigus turi tekėti skaidrios sultys) tiekiame į stalą ir mėgaujamės sultingais gabalėliais. Pirštus apsilaižyti galima!
o tie šalotai, tai smailėjantys svogūnai??
Jurga, atrodo, kad taip :) jei teisingai abi įsivaizduojame. Nežinau, kada, bet atsirado jie ir IKI, ir Maxima parduotuvėse (gal dar kur – nemačiau)… Atrodo taip: http://www.bonappetit.com/images/tips_tools_ingredients/ingredients/ttar_shallot_v.jpg.
lietuviškai šalotiniai svogūnai :))) bent jau taip girdėjau ne kartą sakant Liną jo laidoj ir dar kažkur:)
tiesa, dėl česnako, tai Kinijoje kai teko būti jie tuos česnakus skiltelėm suveria ant plonų plonų iešmelių ir kepa kaip ir mėsą ant laužo, mum buvo labai keista, kaip čia vienus tuos česnakus valgyt, bet skonis visai kitoks nei nekepto, net nepanašus į česnako, nėra nei to kvapo česnakų, nei aitraus skonio, verta pamėgint:) tinka kaip garnyras, nors kinai valgė vienus, pvz., prie alaus užkandėlė :)
Siga, taip, tikiu, kad su česnakais gerai gaunasi. Tas pats su šalotiniais svogūnais – jie aštrūs, o iškepti tokio malonaus skonio, švelnutėliai.. Tad kada ir česnakų pakepsiu, turėtų neblogai pavykti :) O dėl termino dar užklausiu kalbininkų – parūpo man..