Dviejų rūšių (imbieriniai ir meduoliniai) kalėdiniai sausainiai – kasmetinė mano tradicija. Manau, kad šie skanėstai – puiki dovana, mažas, bet prasmingas dėmesio ženklas. Todėl ir kepu juos skardomis skardomis, kol sausainiais prakvimpa namai, o paskui puošiu puošiu, kol fantazija išsenka ir motyvai pradeda kartotis. Tiems, kas taip pat nori džiuginti draugus ir artimuosius burnoje tirpstančiais kepiniais, štai imbierinių ir meduolinių sausainių receptai!

Imbieriniai sausainiai

Imbieriniai sausainiai

300 g miltų
100 g cukraus
100 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
1,5 a. š. maltų imbierų
šiek tiek maltų kardamonų
0,5 a. š. kepimo miltelių

Trynius išsukame su cukrumi, kol masė tampa balta, supilame lydytą sviestą, įberiame prieskonių ir gerai išmaišome. Pamažu beriame kepimo miltelių ir miltų mišinį, kol išminkome vientisą prie rankų nelimpančią tešlą. Ji turėtų būti pakankamai minkšta ir elastinga. Aš miltus visada beriu atsargiai – geriau tegul jų atlieka, nei išeina trapi sunkiai kočiojama tešla. Suvyniojame tešlą į foliją ir dedame į šaldytuvą porai valandų. Po to kočiojame, išpjauname norimos formos sausainius ir kepame maždaug 175 ºC kaitrumo orkaitėje, kol pagels (~12 min.). Išeina trapūs ir skanūs sausainėliai su vos vos liežuvį dilginančia imbiero nata. Puošiame kaip kas išmanome – šokoladu, pabarstukais, spalvotais cukraus glajais…

Meduoliniai sausainiai

Meduoliukai

2 kiaušinių tryniai
1 visas kiaušinis
100 g cukraus
150 g sviesto
80 g medaus (jei norisi ryškesnio skonio, galima dėti daugiau)
500 g miltų
0,5 a. š. kepimo miltelių
1,5 a. š. prieskonių mišinio: cinamono, kardamonų, gvazdikėlių, imbierų

Kiaušinį ir trynius išsukame su cukrumi iki vientisos masės. Išlydome medų, į jį suberiame prieskonių mišinį ir gerai išmaišome. Kitame inde išlydome sviestą. Medų ir sviestą supilame į cukraus ir kiaušinių masę, išmaišome. Pamažu beriame miltų ir kepimo miltelių mišinį ir minkome tešlą, kol ši nelips prie rankų. Tešlą porai valandų įdedame į šaldytuvą. Atėjus metui kepti iškočiojame tešlą, išpjauname įvairių formų sausainėlius ir kepame 175 ºC orkaitėje, kol parus (~15 min.). Puošdami vėl pasitelkiame fantaziją (ir, pageidautina, vieną kitą pagalbininką).

Taip, sausainiai neįmantrūs, bet mane jie tuo ir žavi. Paprasti kaip dukart du, bet skanūs, saldūs, tirpstantys burnoje. Taip ranka ir tiesiasi jų link. Na, vieną prie arbatos, na, dar du prie karšto vyno…

Sausainių kepimas – prieššventinis ritualas, proga sustoti, atsikvėpti, išsimiltuoti skruostus ir prijuostes. Tai dovana ne tik kitiems, bet ir sau, proga įžiebus Kalėdų eglutę išsitiesti su karšto vyno arba šokolado puodeliu rankoje ir apmąstyti praeinančius metus.