Kai rytais vedžioju šunėką, lauke jau kvepia pavasariu. Oras kitoks – lengvesnis, gaivesnis. Paukščiai parke gerkles laido. Ant krūmų pumpurai po truputį lenda. A, atsidūstu, tuoj pavasaris. O ankstyvas pavasaris, kaip žinia, kartais būna net labai žvarbus, kartais vėjas iki pat kaulų prasismelkia. Tad grįžus namo, į trobos šilumą, dar greičiau sušilti padės va toks žiemiškas troškinys. Čia viskas rimta – jautiena, šoninė, alus. Rekomenduoju stautą, pvz. „Guinness“*, jis taip skaniai karamelizuojasi, suteikia duonos natų.

4 porcijoms reikės:

2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 nedidelio stambiai kapoto svogūno
75 g rūkytos šoninės
0,8 kg jautienos, supjaustytos gabalėliais
300 ml stauto, pvz., „Guinness“
250 ml sultinio (pageidautina jautienos)**
1,5 v. š. miltų (su pipirais ir druska sumaišytų)
prieskonių: petražolių, lauro lapų, čiobrelių

Troškintuve įkaitiname dalį aliejaus ir jame apkepame smulkintą svogūną, kol suminkštės. Tada sudedame šoninę ir kepame dar 4–5 minutes. Vis pamaišome. Išimame iš troškintuvo.

Jautieną pavoliojame miltų mišinyje ir kepame likusiame aliejuje. Kepti reikia nedidelėmis partijomis iš visų pusių, kol mėsytė apskrus. Tada sumažinę ugnį į troškintuvą sudedame svogūną su šonine, visą apkeptą mėsą, supilame alų ir sultinį, suberiame prieskonius. Jei yra noro, dar padruskiname ir papipiriname ir užviriname.

Viską troškiname apytiksliai 2–2,5 val. Rekomenduoju kas 30 min. vis užmesti akį – ar viskas gerai, ar netrūksta skysčio. Baigiantis antrai troškinimosi valandai jau galima tikrinti mėsą. Ji turi būti minkšta ir tirpti burnoje. Jei jau, krauname troškinį į lėkštes, šalia tiekiame bulvių košės padažui sulaižyti ir ragaujame.

Jautienos troškinys su alumi

Mėsa tikrai tirpsta burnoje, yra minkšta ir sultinga, šoninės praturtinta pikantiškomis natomis. Padažas sodrus ir tirštas, tikra palaima žvarbią dieną. Troškinys padės sušilti, kol ateis tas tikras aksominis šiluma lepinantis pavasaris.

Receptas iš delicious. magazine 2010 m. kovo mėn. nr.

*Apie stauto pasirinkimą Lietuvos parduotuvėse jau rašiau čia.

**Rekomenduoju pasiruošti šiek tiek daugiau, jei skystis iš troškinio per greitai išgaruotų. Tuomet pakaks vis šliūkštelėti sultinio.