Kai pirmąkart iškepiau šį pyragą, man jis patiko. Nebuvau labai susižavėjusi, bet ir neatmečiau kaip niekalo. Bet tąsyk bemaišant tešlą man baigėsi kakava, todėl skonyje stigo šokolado natų. Per trejetą metų sugebėjau pasitaisyti, ir šis tamsus alumi dvelkiantis skanėstas ne kartą tirpo mano ir prieteliaus burnose – ir gimtadienių progomis, ir be progų. Kai netingiu, puošiu jį riebaus glajaus kepure. Kai tingiu, valgau vieną, nes jis tikrai nuostabus – sodrus, turtingas…

Pyragui reikės:

250 ml stauto*
250 g sviesto
150 g grietinės
75 g kakavos (nesaldintos)
200–250 g cukraus
2 kiaušinių
275 g miltų
1 v. š. kepimo miltelių
šiek tiek vanilės ekstrakto

Alų supilame į puodą, ten pat sudedame sviestą ir pamažu šildydami išlydome iki vientisos masės. Dubenyje išplakame kiaušinius su grietine. Į alaus masę sudedame kakavą ir cukrų, gerai išmaišome. Tada alaus masė keliauja į grietinės ir kiaušinių plakinį. Vėlgi gerai išmaišome, supilame miltus su kepimo milteliais, įlašiname vanilės ekstrakto. Tešla išeina baugokai skysta, bet nereikia baimintis, ji iškepa puikiai. Taigi pilame į kepimo skardą ir kepame 180 ºC temperatūroje ~45–60 min. Geriausia vis bakstelti pagaliuką ir patikrinti, ar pyragas iškepęs. Bet nevarstykite orkaitės durelių be reikalo!

pyragas

Šitas pyragas – tarsi tas pats stautas. Tvirtas, ryžtingas, nenuosaikus. Jo pakanka mažo gabalėlio, bet apsisukus norisi vėl… ir vėl… Savo prietelių, didelį stauto mėgėją, šiuo pyragu palepinu gimtadienio proga. Siūlau pyragą ragauti užgeriant nuo tešlos atlikusiu alumi. Jis, žinoma, bus šiek tiek išsivadėjęs, tačiau puikiai papildys skonio natas, užgoš saldumą, kuris galbūt ne kiekvienam patinka, ir pabrėš šokoladišką kartumą.

pyragas

O jei norite ant šito šokoladiškai sodraus saldėsio užtupdyti baltą putą, tiesiog išsukite 1 pakelį „Philadelphia“ sūrelio su 75 g persijotos cukraus pudros – išeis maloniai salsvas lengvai tepamas glajus. Dar galite įmaišyti indelį išplaktos grietinėlės, kad puta puresnė būtų.

Beje, mano vaizduotėje šitas pyragas lengvai virsta tortu. Gal kada prisiruošiu tai padaryti. Manau, pakaktų iškeptą atvėsusį pyragą dailiai perpjauti į dvi dalis ir sutepti tuo kreminiu glajumi (jo tokiu atveju reikėtų dvigubai daugiau). Beje, šį skanėstą pradėjau kepti beveik be laktozės – naudoju sviestą be laktozės „Valio“, o ir filadelfijos yra be laktozės. Tik su grietine sunkiau, bet gal ją galima kuo nors pakeisti?..

Receptas rastas Braškėse su pipirais.

Nežinantiems: stautas – tai toks alaus stilius. Jis pats tamsus kaip naktis, o jo puta balkšva. Aromate galima pajusti kavos, šokolado, duonos plutos natas. Skonyje jos pasikartoja, sustiprintos kreminės, lengvai gomuriu slystančios alaus konsistencijos. Jeigu dairotės prekybos centruose, imkite „Guinness“ arba „Murphy’s“. Jei atsidūrėte specializuotoje alaus parduotuvėje, rankas tieskite į tai, ką rasite stautų/porterių lentynoje, pvz., „Fuller’s Black Cab Stout”. Yra ir lietuviška alternatyva – Dundulio „Gutstoutas“. Aš pyragą kepu su vyro namie virtu stautu.