Pankolis – keista daržovė. Tikriausiai retas sugalvos taip imti ir jo nusipirkti. Aš taip pat kadaise paragavau tik iš smalsumo. Bet patiko. Tad pirkau dar kartą. Ir dar. Sykį parduotuvėje kasininkė net paklausė: ką su tuo pankoliu daryti? Salotas, – atsakiau. Tad štai – kad nereikėtų spėlioti, kam tie anyžiais dvelkiantys gumbeliai tinka, paprastų, bet gardžių salotų receptas.
2 porcijoms reikės:
1 pankolio
2 vidutinio dydžio apelsinų (arba 1 didelio)
1/2 raudonojo svogūno
30 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. balzaminio acto
druskos ir juodųjų pipirų
Nupjauname pankolio stiebus ir apačią, perpjauname pusiau ir iškabiname šerdį. Susmulkiname šiaudeliais. Raudonąjį svogūną supjaustome pusžiedžiais. Nulupame apelsinus, išskirstome skiltelėmis ir nuimame plėveles. Atsargiai – su sultingais apelsinais ši užduotis tampa labai sunki. Ir lipni. Ir šlapia.
Viską sudedame į dubenį, suberiame alyvuoges, užpilame aliejaus ir balzamininio acto, pabarstome druska bei pipirais. Gerai išmaišome.
Kai pasigaminau šias salotas pirmą kartą, baiminausi ragauti. Nes, matote, termiškai apdorotas pankolis nebedvelkia anyžiais, bet šviežias… Tačiau apelsino skiltelės ir švelnus raudonasis svogūnas įkyriąsias natas užgožė, o balzaminis actas viską sujungė į vieną pikantišką visumą. Šiek tiek saldu, šiek tiek aštru, šiek tiek sūru, šiek tiek gaivu – šiose salotose yra visko po truputį.
Puikųjį receptą radau Išbandytuose receptuose – ačiū Renatai už itališką įkvėpimą.
Tikiu, kad labai skanu! Ir labai fainai ir “skaniai” parašei :)