Šis saldžiarūgštis pyragas – vienas mano mėgstamiausių. Nė viena vasara neapsieina be jo. Juk agrastų kaip tyčia būna nemažai, tad belieka pasiraitoti rankoves ir kepti kepti kepti…

Reikės:

200 g sviesto
400 g miltų
1 v. š. romo
1 kiaušinio + 1 išplakto kiaušinio tešlai patepti
1 v. š. grietinės
125 + 250 g cukraus
tarkuotos citrinos žievelės
3 stiklinių šviežių agrastų
cinamono

Iš sviesto, miltų, kiaušinio, romo, grietinės, 125 g cukraus ir citrinos žievelės užmaišome trapią tešlą. Išminkytą tešlą iškočiojame ir įklojame į sviestu pateptą kepimo formą taip, kad susidarytų kraštelis. Tešlą patepame kiaušinio plakiniu ir pašauname į orkaitę kepti 175 ºC temperatūroje tol, kol parus – maždaug 30–40 min.

Tuo tarpu agrastus nuplikome verdančiu vandeniu, nukošiame ir atvėsiname. Sumaišome su 250 g cukraus ir žiupsniu cinamono. Uogas suberiame ant iškepusio tešlos pagrindo ir dar kepame kol agrastai kiek suteš, o iš cukraus pasidarys sirupas, t. y. 15–20 min.

Pastaba dėl kepimo laiko: geriau tešlos pagrindą palikti vos švelniai parudusį, mat kepant su įdaru tešlos šonai gali perkepti ir pasidaryti kietoki.

Pyragas su agrastais

Receptas rekomendavo patiekti pyragą dar šiltą, tačiau karštą vasaros vakarą norisi palūkėti ir valgyti pravėsusį. Turiu pasakyti, kad pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Tiesiog puikus rūgštaus-saldaus derinys, todėl lengva tokio gėrio apsivalgyti… Visa širdimi rekomenduoju, ypač nemėgstantiems labai saldžių kepinių.

Pyragas su agrastais

Receptas iš: „Didžioji virėja“