Kai reikia sugalvoti, kuo pavaišinti draugus, gimines ir artimuosius viena ar kita proga (o kartais be progos), pirmiausia pagalvoju apie du pyragus: nuodėmingai sodrų pyragą su stautu ir va šitą kreminį burnoje tirpstantį stebuklą. Tai pyragai, su kuriais neprašausi pro šalį. Jie paprasti, bet labai gardūs, be to, nepavaldūs metų laikui. Jei norite vienam vakarui tapti žvaigžde, rekomenduoju iškepti kreminį rikotos ir maskarponės pyragą (psst, net jei įdėsite daugiau maskarponės ir mažiau rikotos, skonis vis tiek bus geras; svarbu išlaikyti bendrą sūrių kiekį).

Reikės:

120 g biskvitinių sausainių (siūlau dėti visus 150 ar net 200 g – bus storesnis pagrindas, nepakenks)
40 g lydyto sviesto (jei sausainių daugiau, šito irgi reikės proporcingai daugiau)
500 g rikotos
150 g maskarponės
120 g cukraus
3 kiaušinių
2 v. š. miltų
apelsino, citrinos arba žaliosios citrinos sulčių, tarkuotos vaisių žievelės

Sausainius susmulkiname iki trupinių ir sumaišome su lydytu sviestu. Į sviestu išteptą kepimo formą sudedame sausainių masę ir tvirtai suspaudžiame, suformuodami pagrindą. Inde iki vientisos masės sumaišome abu sūrius, kiaušinius, cukrų ir miltus. Jei norite papildomo skonio, įpilkite apelsinų, citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių, įtarkuokite žievelės. Žiemą šitą pyragą tinka gardinti 1 v. š. cinamono, tada skonis būna „šiltesnis“, ne toks gaivus.

Kreminę masę užpilame ant sausainių pagrindo, išlyginame ir kepame 180 ºC kaitrumo orkaitėje 50 minučių. Jei įbedus pagaliuką pasirodys, kad įdaras dar skystokas, nebijokite – pastovėjęs pyragas sutvirtės ir tikrai neišteš. Skaniausias šitas pyragas kitą dieną. Jei sezonas, kepinį galite papuošti šviežių braškių karūna. Ir atrodys šventiškiau, ir dar skaniau bus.

kreminis rikotos ir maskarponės pyragas

Kiek teko šiuo desertu vaišinti draugus ir artimuosius, tiek visi jį gyrė. Švelnus, tikrai tikrai kreminis, su švelnia citrusinių vaisių natele. Taip, jis riebus ir kaloringas, bet ar per šventes (ir sekmadieniais) kas nors dar apie tai galvoja??? Tikiuosi ne.

kreminis rikotos ir maskarpones pyragas

Receptas iš Casa Cuori Colori.