Nežinau, kaip jums, bet man dažnai atlieka kokio nors ingrediento. Tai prieskonių šakelių, tai aitriųjų paprikų, tai įvairių pastų, sūrių… Kartais ima ir atlieka maskarponės. Tokiomis dienomis gelbsti darže vešintys špinatai ir spintelėje beveik niekada nesibaigiančios makaronų atsargos (sveiki, aš Ignė ir man labai patinka makaronai). Juos išverdi, padažo sudedamąsias dalis sukreti į puodą – ir štai, pietūs jau lėkštėje!

4 porcijoms reikės:

455 g plokščiųjų makaronų (tagliatelle) arba spagečių
šlakelio alyvuogių aliejaus
2 a. š. sviesto
2 česnako skiltelių
1/2 tarkuoto muskato riešuto
400 g šviežių špinatų
120 ml grietinės
150 g maskarponės
šviežiai tarkuoto parmezano
druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje ir nukošiame, bet paliekame šiek tiek vandens. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudedame griežinėliais supjaustytas česnako skilteles ir įberiame tarkuoto muskato. Nuplautus ir susmulkintus špinatus suberiame į keptuvę, išmaišome ir kepame apie 5 min. Kai špinatai sukris ir išskirs skystį, pabarstome juos druska bei pipirais, sukrečiame grietinę, maskarponę ir įpilame šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai. Išmaišome, užviriname ir, jei dar norisi, pagardiname druska bei pipirais.

Nukoštus makaronus sumaišome su špinatų padažu, užberiame parmezano ir ragaujame.

Makaronai su spinatais ir maskarpone

Riebokas švelnus padažas puikiai dera su špinatais ir lengva muskato natele. Tai šiek tiek nuodėmingas patiekalas ir tie žalėsiai sąžinės graužaties neužtildo, bet kartais… kartais reikia ir taip. O jei norisi tą sąžinę pritildyti, visada galima naudoti liesą grietinę ir nenaudoti sviesto (ir parmezano, bet tada taip išeina, kad imi labai save skriausti, o kam save skriausti?).

Beje, špinatai, muskato riešutas ir grietinė/grietinėlė – nuostabus derinys, kuriuo net ir neturint maskarponės galima gardinti makaronus arba įdaryti lietinius. O įdėjus keptos arba virtos vištienos toks padažas/įdaras įgauna dar kitą dimensiją (ir sotumo lygį).

Makaronai su spinatais ir maskarpone

Receptas iš J. Oliverio knygos „Gaminame su Oliveriu“

Makaronai su spinatais ir maskarpone