Aš kaimo vaikas. Visai neūkiškas varlių ir vabalų bijantis kaimo vaikas. Augdama vasaromis prisikirsdavau įvairiausių vaisių ir uogų, bet labiausiai mėgau (ir tebemėgstu) tuos, kurie mūsų sode neaugdavo (arba jų būdavo mažai): agrastus, avietes, vyšnias. Ir kriaušes. Saldžias tvirtas kriaušes. Taip, man jos skaniausios dar nesutežusios, dar šiek tiek neprinokusios, kai kandi ir net traška tas vaisius, gurgžda tarp dantų. Tokių dailių kriaušaičių ir parsivežiau iš Skirsnemunės. O kad jos veltui nestovėtų, nutariau iškepti pyragą – subtiliai salstelėjusį ir, kad būtų linksmiau, apverstą.
Reikės:
200 g sviesto + dar šiek tiek skardai ištepti
2 v. š. rudojo cukraus
300+200 g cukraus
1 citrinos žievelės
1 cinamono lazdelės
4 tvirtų kriaušių
3 didelių kiaušinių
180 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
saujelės kepintų migdolų plokštelių
Užsegamos 23 cm skersmens kepimo formos šonus ištepame sviestu, o apačią išklojame kepimo popieriumi. Jį pabarstome ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Inde sumaišome 500 ml vandens, 300 g cukraus ir tarkuotą citrinos žievelę. Įdedame cinamono lazdelę. Mišinį užkaičiame ant nedidelės ugnies. Tuo tarpu nuplautas kriaušes nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome skiltelėmis. Kai cukrus ištirpsta, sudedame kriaušes ir pakaitiname 5 min. (vanduo turėtų neužvirti). Paskui kriaušes išimame kiaurasamčiu, nuvarviname ir sudedame į kepimo skardą ant cukraus ir migdolų.
Dubenėlyje išplakame 200 g cukraus ir sviestą iki purios vientisos masės. Tada vieną po kito sudedame kiaušinius, kaskart gerai išmaišydami. Atskirame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską ir šį mišinį pamažu įmaišome į tešlą. Ši išeina gana tiršta, bet puri, panaši į kremą. Tešlą sukrečiame į kepimo skardą, šiek tiek aplyginame (jei tai sunkiai išeina, nesijaudinkite, kepdama tešla pasiskirstys tolygiai). Šauname pyragą į iki 180 ºC įkaitintą orkaitę ir kepame 50–60 min. Kai tešla nebelimpa prie pagaliuko, traukiame kepinį lauk, palaikome 10 min., atsegame kepimo formą ir išverčiame pyragą į lėkštę taip, kad kriaušės atsidurtų viršuje.
Šis kriaušių pyragas skanus ir šiltas (su ledais arba grietinėle), ir atvėsęs. Neįtikėtina, bet toji citrinos žievelė, nė nepatekusi į patį kepinį, kriaušėms suteikia labai daug skonio. Pyragas kvapnus, salstelėjęs ir subtiliai dvelkia cinamonu, kaip ir priklauso rudeniškiems kepiniams.
Receptas iš seno delicious. žurnalo.