Ir vėl pikantiškas pyragas! Šįkart, pomidorų sezono įkarštyje, įdarytas pomidorais ir sūriu. Vėl į pagalbą mums skuba šaldyta tešla. Kai neturi virtuvinio kombaino arba kantrybės (mano atveju ir to, ir to) tokie paruoštukai – tikra dangaus dovana. Vienas, du ir pyragas jau orkaitėje!
1 nedideliam pyragui reikės:
3–4 šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelių (priklausomai nuo skardos dydžio)
1,5 kg pomidorų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 smulkiai kapotų česnako skiltelių
3 v. š. kapotų petražolių
1 v. š. pomidorų pastos
cukraus, druskos, juodųjų pipirų, šlakelio tabasko padažo
200 g goudos
Tešlą atšildome. Vieną–du pomidorus (reikia atsižvelgti į kepimo skardos paviršiaus plotą) supjaustome riekelėmis. Likusius įpjauname kryžmai, nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame ir susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname česnaką. Sudedame smulkintus pomidorus, dalį petražolių, pomidorų pastą, druskos, cukraus, pipirų ir tabasko padažo. Išmaišome ir troškiname 10 minučių vis pamaišydami. Per tą laiką turėtų nugaruoti dalis skysčio.
Orkaitę įkaitiname iki 210 ºC. Sviestu išteptą kepimo formą išklojame sluoksniuota tešla ir kokioms 5–7 minutėms šauname į orkaitę, kad tešla šiek tiek apkeptų. Ant tešlos paskleidžiame pomidorų įdarą. Siūlau tam naudoti kiaurasamtį, kad įdaras būtų kuo tirštesnis. Tada ir pagrindas neišskys, ir valgyti bus patogiau. Ant viršaus išdėliojame pomidorų riekeles. Sūrį supjaustome juostelėmis arba gabalėliais ir išdėliojame ant pyrago viršaus. Man patinka juostelėmis pjaustytą sūrį „įpinti“ tarp pomidorų riekelių. Pyragui iškepus jis smagiai išsilydo ir suteikia kepiniui tvirtumo.
Pyragą šauname orkaitėn ir kepame 20–30 minučių. Prieš patiekdami apibarstome likusiomis petražolėmis.
Jei atliko įdaro (tikėtina, kad taip ir bus), nenusiminkite. Tai labai skanus pomidorų padažas, kurį šaldytuve galima laikyti kelias dienas.
Pyragas gardus, pikantiškas, sotus. Tai puikus iškylų maistas, kuriuo taip ir norisi gardžiuotis sėdint ant jūros kranto.
Receptas iš Wypieki ze smakiem.
Soriukas, turiu klausimėlį. Šiaip labai skanu, tik ta tešla kažkaip sušlapo ir gavosi tokia emm… nei tai kepta, nei tai virta. Čia taip ir turi būti, ar čia taip neturi būti?
Kuo sausesnis įdaras – tuo mažiau jo įsigeria į tešlą, tuo ji mažiau nei kepta, nei virta :) Dar gali padėti vienos tešlos pakepimas kelias minutes. Arba aukštėlesnė kepimo temperatūra, bet temperatūrą aš asmeniškai bijau labai kelti savo nenuspėjamoje orkaitėje. Šiaip tikriausiai įdaro skystis įsigėrė į tešlą. Man taip pat buvo kiek drėgnokas padas.