stir fry

Baklažanų, bulvių ir paprikų stir-fry | di san xian

*Įkvepia* Oho! Beveik keturi mėnesiai! Šita kūrybinė krizė kaip reikiant užsitęsė. Bet bandykim grįžti prie einamųjų reikalų. Iš lėto.

Visą pavasarį neturėjau nė menkiausio noro ne tik kad ką nors naujo virtuvėje bandyti, bet apskritai gaminti. Valgyti gaminau tik todėl, kad… na, reikėjo valgyti. Visi pietų, vakarienių ir pusryčių pasirinkimai buvo nuobodūs, greitai paruošiami, nuspėjami – kad tik nereikėtų gaišti laiko planuojant ir gaminant. Galvoje tiesiog nebuvo vietos Puodui.

Bet vieną dieną kažkas pasikeitė. Pietums vėl reikėjo ko nors greito ir paprasto, bet kažkodėl sukirbėjo noras šį tą paįvairinti. Todėl kreipiausi į guglą pagalbos – įvedžiau du ingredientus, iš kurių reikėjo pagaminti kažką (dabar prisiminiau, kad buvau suplanavusi baklažanus su pomidorų padažu, bet nenusipirkau konservuotų pomidorų). Miglotai tikėjausi pagaminti kažką panašaus į baklažanų ir paprikų salotas, ragautas Pepper Grey, bet galų gale nugalėjo mano meilė Tolimiesiems Rytams ir racionalumas – turėjau kelias bulves, kurias norėjau kuo greičiau sunaudoti. Ir štai – kiniškas stir-fry patiekalas di san xian. Laisvai išvertus – trys žemės gėrybės. Suprask, bulvė, baklažanas ir raudonoji paprika. Tai tiek ir yra – trys daržovės, šiek tiek pagardų ir laiko prie keptuvės.

stir fry

2 porcijoms reikės:

1 didelės bulvės (geriau nekrakmolingos)
1/2 vidutinio dydžio baklažano
1/2 didelės raudonosios paprikos
1 laiškinio svogūno
2–3 česnako skiltelių
2 v. š. sojų padažo
3–4 v. š. augalinio aliejaus kepti
1/2 v. š. mirino arba rudojo cukraus
1/2 v. š. kepintų sezamų aliejaus
žiupsnelio baltųjų pipirų
virtų ryžių patiekti

Bulvę nuskuskite. Visas daržoves nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Česnako skilteles smulkiai sukapokite. Laiškinį svogūną supjaustykite žiedeliais.

Bulvę ir papriką supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais. Man patinka supjaustyti gana stambiai, maždaug kąsniais.

Keptuvėje (galima naudoti kinišką keptuvę, bet tiks bet kuri gilesnė keptuvė) įkaitinkite dalį aliejaus (pasilikite kokį 1 šaukštą vėlesniam žingsniui) ir sudėkite bulves. Maišydami kepinkite, kol bulvės dailiai apskrus ir taps minkštos. Tai truks maždaug 6–8 min. Po to sudėkite paprikos gabalėlius ir vėl maišydami kepinkite apie 2–3 min. Į tą laiką panašaus dydžio gabalėliais supjaustykite baklažaną.

Kiaurasamčiu išgriebkite iš keptuvės bulves ir paprikas. Keptuvė dar turėtų būti pakankamai aliejuota. Sudėkite baklažano gabalėlius ir uždenkite keptuvę dangčiu. Praėjus porai minučių atidenkite, pamaišykite ir vėl uždenkite. Taip kartokite 3–4 kartus, kol baklažanų išorė apskrus, o vidus taps minkštas.

Išgriebkite ir baklažanus. Jei reikia, įpilkite į keptuvę atidėtą aliejų ir suberkite smulkintas česnako skilteles. Kepinkite greitai maišydami apie 1 min. (stebėkite, kad nepridegtų). Grąžinkite į keptuvę visas daržoves, išmaišykite, supilkite sojų padažą, miriną, pipirus ir sezamų aliejų, gerai išmaišykite ir prieš pat nukeldami keptuvę nuo kaitros suberkite laiškinį svogūną.

stir fry

Patiekite su dubenėliu virtų ryžių.

stir fry

Paprasta? O, taip! Bet šitame paprastume ir slypi genialumas. Labai gardus ir lengvai paruošiamas vegetariškas patiekalas. Visų geriausia tai, kad ingredientų šitam stir-fry mano virtuvėje beveik visada yra. O jūsų namuose?

Receptas pagal The Woks of Life.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *