Ilgą laiką baklažanų nemėgau, nesupratau ir net nepirkdavau. Niekaip nepavykdavo jų pagaminti taip, kad man patiktų, todėl galiausiai ir nebesistengiau.
Bet vieną dieną prieš kelis mėnesius kažkas nutiko. Prabudo alkis. Baklažanams. Keptiems. Valgiau juos bent kartą į savaitę ir vis buvo negana. Vis gamindavau pagal tą patį (iš pradžių improvizuotą) receptą, kol atsivalgiau. Dabar baklažanų manija jau praėjusi, bet receptas išsigrynino ir skelbiu jį čia. Gal kažkam kaip ir man užeis baklažanų periodas?
2 porcijoms reikės:
1 vidutinio dydžio baklažano
1 nedidelio svogūno
2–3 česnako skiltelių
1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
alyvuogių aliejaus
1 v. š. rudojo cukraus (nebūtinai)
0,5 a. š. maltų kuminų
druskos ir pipirų pagal skonį
Patiekti:
virto kuskuso
Orkaitę įkaitinkite iki 185 °C įjungę tik viršutinį kaitinimą arba grilio funkciją. Baklažaną nuplaukite ir išilgai supjaustykite panašaus storio riekėmis (apie 2 cm). Išdėliokite jas kepimo skardoje ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska. Kepkite orkaitėje 15–20 min. Geriau, kad labai nesutežtų.
Tuo tarpu susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Troškintuve arba gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų (jo pilkite pagal nuožiūrą, bet bent porą šaukštų rekomenduočiau įpilti). Pirma pakepinkite svogūnus, o kai šie suminkštės ir net galbūt šiek tiek karamelizuosis, sudėkite česnakus. Maišydami kepinkite, kol česnakai pakvips.
Supilkite konservuotus pomidorus, įberkite cukraus, kuminų, druskos ir juodųjų pipirų ir sumažinę kaitrą troškinkite, kol baklažanai orkaitėje iškeps. Jei pomidorų masė per greitai tirštės, galite įpilti sultinio arba pomidorų sulčių.
Iškepusius baklažanus perkelkite į troškintuvą ir kelias minutes pakaitinkite drauge su pomidorais.
Patiekite su kuskusu. Manau, puikiai tiktų ir šviežia kvietinė duona – padažui išlaižyti.