Birželio pradžioje vykdama į Taivaną apie vietinę virtuvę nežinojau beveik nieko. Na, turėjau sąrašą patiekalų, kurių būtina paragauti, žinojau, kad yra toks smirdintis tofu (jo gryno, beje, taip ir neišdrįsau paragauti). Bet apie esmių esmę: maitinimosi įpročius, valgymo kultūrą, pagrindinius prieskonius, kuriančius skonio potėpius, – nutuokiau labai menkai. Mėnuo šalyje, gimusioje susimaišius kelioms kultūroms, atvėrė akis, pažadino pojūčius ir daug ko išmokė. Taivano virtuvė daug pasiėmė iš kantoniečių ir hakų tradicijų ir, žinoma, nepamiršo čiabuviškų šaknų. Tipinius kiniškus pagardus, pvz., sojų padažą, ryžių actą, žvaigždanyžius Taivane papildo vietinės gėrybės: kalendros, kvapnūs bazilikai, ananasai ir kiti vaisiai. Ten kaip ir kitose Rytų Azijos šalyse kuriamas kompleksinis skonis, t. y. patiekalas retai bus tik sūrus. Druską arba sojų padažą dažnai atsveria žiupsnelis cukraus, šį – šlakelis ryžių arba sorų acto ir taip toliau.
Šios Taivano įkvėptos agurkų salotos mūsų namuose iškart tapo hitu. Pasūdyti agurkai būna neapsakomai traškūs, o sūraus-saldaus-aitraus derinys patenkina visas skonio užgaidas.
3–4 porcijoms reikės:
5–6 trumpavaisių agurkų
1 a. š. rupios druskos
Padažui:
1 smulkintos česnako skiltelės
1 v. š. rudo cukraus
1–2 v. š. sojų padažo
1 a. š. ryžių acto
1 a. š. sezamų aliejaus
1 nedidelės aitriosios paprikos (nebūtinai)
Nuplautus agurkus supjaustykite aštuntadaliais ir patraiškykite prispausdami plokščiąja peilio ašmenų dalimi. Taip suardysite ląstelių sieneles, agurkai išleis daugiau vandens ir taps traškesni!
Agurkus sumaišykite su druska ir palikite pastovėti ~20 min., kol išsiskirs vanduo. Po to sudėkite į sietelį ir gerai nukoškite.
Tuo tarpu indelyje sumaišykite smulkintą česnako skiltelę, cukrų, sojų padažą, ryžių actą ir sezamų aliejų. Maišykite, kol ištirps cukrus. Po to užpilkite agurkus padažu ir gerai išmaišykite. Jei norite aitriau, pagardinkite smulkiai kapota aitriąja paprika. Tokias salotas patartina palaikyti dar kokį pusvalandį, kad skoniai įsigertų.
Dėmesio: padažo receptas yra bazinis. Jei jums patinka saldžiau/ sūriau/ rūgščiau, padidinkite atitinkamo pagardo kiekį.
One comment