Arba kaip tapti sušių valdovu!
Tai, sakot, mėgstat sušius? Galbūt lankėtės konvejeriniame restorane ir užburti besisukančių sušių privalgėt tiek, kad lėkštelių stirta iškilo iki pat lubų? O gal meditavote sėdėdami priešais sušių meistrą kur nors Tokijaus užeigoje ir mėgavotės burnoje tirpstančia žuvimi? O gal tiesiog mėgstate sušius, nes jie skanūs ir gaivūs. Ir toptelėjo mintis: kodėl nepasigaminus sušių namie? Užteks palikinėti pinigus tuose ekspresuose, pakaks įtempus akis žemėlapyje ieškoti gerų sušių restoranų. Būsiu naminis sušių meistras/-ė.
Sušiai mano virtuvėje atsiranda labai dažnai. Tai gardus ir lengvas patiekalas, kurį labai smagu gaminti. Kad būtų dar linksmiau, pasikvieskite draugų ir surenkite sušių vakarėlį! O kad jis pavyktų sklandžiai, štai per daugelį metų sukaupti patarimai, paversiantys jus sušių valdovais.
Ryžiai
– Ar galiu naudoti bet kok… – pradedat klausti jūs, bet aš prikišu pirštą jums prie lūpų ir tildau. – Šššš, daugiau nė žodžio! Sušiams naudokite tik specialius ryžius! Jie turi būti apvalūs ir jie turi lipti. Lietuvoje tokie ryžiai taip ir vadinami – sušių ryžiais. Rinkitės tuos, kurie stovi “egzotinių” prekių lentynose, ir venkite Lietuvoje pakuotų – pastarieji ne tokie skanūs.
Sušių ryžius būtinai perplaukite kelis kartus, kad išplautumėte krakmolą. Prieš virdami dar pamirkykite vandenyje – bent pusvalandį, nors geriausia kelias valandas ar net visą dieną.
Virdami ryžius šiukštu nenukelkite dangčio! Nieko neklausinėkite, tiesiog nekiškite nagų, ir viskas. Tie, kas jau iškrėtė tokį šposą, žino kas būna. Vanduo plūsteli fejerverku į viršų, o ryžiai lieka sausai skrusti.
Geriausia ryžius virti tefloniniame puode – tuomet jie neprisvils, drėgmė geriau pasiskirstys. O jei tokio neturite ir ryžiai vis dėlto prisvyla – nesijaudinkite. Tiesiog paskrudusių ryžių nenaudokite, kad nesugadintumėte sušių skonio.
Sušių ryžius su specialiai paruoštu actu reikia sumaišyti dar karštus. Maišykite, kol ryžiai vos pradės lipti, o maišydami nuolat vėduokite – sušiams reikia naudoti šiltus ryžius.
Jūrų dumbliai
Pastarųjų pasirinkimas Lietuvoje stebėtinai nemenkas, bet čia kaip ir daugeliu atvejų galioja taisyklė brangesni geresni. Gamindami sušių ritinėlius jūrų dumblių lakštus tieskite šiurkščiąja puse į viršų. Ir nebijokite lakštų laužyti/karpyti – taip prigaminsite juostelių, kurios tiks gaminant gunkan sušius, t. y. tuos, kurių įdaras užkrautas ant ryžių. Daugiau apie sušių rūšis rasite ankstesniame mano įraše.
Praimtą jūrų dumblių pakuotę laikykite sandariai uždarytą sausoje vietoje ir neišmeskite to drėgnumą reguliuojančio paketėlio, antraip iš traškių lakštų liks tik minkšti žalėsiai.
Įdarai
Iš esmės sušius galite įdaryti kuo panorėję: žalia žuvimi, virtomis krevetėmis, daržovėmis, omletu. Tačiau tradiciniuose japoniškuose sušiuose nerasite nei filadelfijos sūrelių, nei… lašišos! Taip, japonams, pasirodo, šlykštu valgyti žalią lašišą, bet šiais globalizacijos laikais net ir sušinės Tokijuje tiekia sušius su lašiša – mums, nesąmonių prisigalvojantiems užsieniečiams. Majonezo taip pat nevengia, nors majonezas atlieka svarbią funkciją – dezinfekuoja žalią žuvį. Lygiai tą patį daro ir vasabis, tepamas ant žuvies (arba po ja, žiūrint kokį sušį gaminate). Atminkite: jei naudosite žalią žuvį, būtinai tepkite vasabio, ypač jei sušius ketinate valgyti ne iš karto.
Beje, prie to pačio – pasigamintus sušius galite pasilikti iki vakaro, bet laikyti juos reikia kambario temperatūroje. Šiukštu nekiškit šaldytuvan! Ryžiai išsausės ir praras skonį.
Kaip pjaustyti
Sušiams pjaustyti išsirinkite patį aštriausią peilį virtuvėje. Sudrėkinkite jo ašmenis šaltu vandeniu (tam galima pasiruošti sudrėkintą popierinį arba medžiaginį rankšluostį). Pjaukite ryžtingai, nebrūžinkite pirmyn atgal, kad nesutrintumėte ryžių. Jei peilis aštrus ir gerai sudrėkintas, turėtų pakakti dviejų–trijų čirkštelėjimų peiliu. Kaskart atpjovę sušio gabalėlį peilį nuvalykite ir vėl sudrėkinkite.
Kaip valgyti
Pamirkyti į sojų padažą, ir tiek žinių. Jei sušiuose neįdėta vasabio, galite jo užsitepti ant gabalėlio. O imbieras skirtas burnai pravalyti, jo nederėtų valgyti sykiu su sušiais. Valgant nigiri į sojų padažą merkiama žuvis arba omletas – t. y. tai, kas uždėta ant viršaus.
Dar vienas patarimas – nemaišykite vasabio su sojų padažu. Juk pastarojo nereikia dezinfekuoti! Vasabis, beje, Lietuvoje (kaip ir daug kur) yra netikras, tai tik žaliai nudažyti krienai. Tikras vasabis brangus ir retas daiktas.
Štai ir viskas! Jūs jau sušių valdovas! Tieskit tą bambukinį kilimėlį, kaiskit ryžius, kvieskit draugus ir kaimynus – lai prasideda vakarėlis!
Labai lengvą rankomis sukamų sušių receptą rasite mano knygoje Rytų Azijos Virtuvė. O dar lengvesnio “palaidų” sušių recepto ieškokite čia.
One comment