Apie taivanietišką troškintą kiaulieną su ryžiais (lu rou fan) sužinojau prieš porą metų. Na, tiesiog sužinojau, kad yra toks patiekalas, kad Taivane jį valgo – daugiau nieko ir nenutuokiau. Todėl atsidūrusi gražiojoje saloje (čia ne šiaip nostalgijos įkvėptas epitetas; kadaise pro šalį plaukę portugalai vešlią kalnuotą salą praminė Formosa – gražiąja) vis taikydavau paragauti to patiekalo. Teko ragauti įvairių lu rou fan variantų – ir su kiaušiniu, ir be; ir atmestinai padarytų, ir pribloškiamai skanių. Ir turiu pasakyti, kad tai tobulas naminis, guodžiantis ir šildantis maistas. Nors šitas patiekalas gimė iš vargo, kai iš vieno bryzelio kiaulienos reikėdavo savaitę išmaitinti šeimą, jis nėra skurdus ar nuobodus. Priešingai – turtinga prieskonių puokštė sukuria puikų skonių derinį. Kiaulienos vienu ypu galite ištroškinti daugiau ir užsišaldyti toms dienoms, kai nesinori net kojos į virtuvę kelti.

2 porcijoms reikės:

200 g smulkintos kiaulienos
200 g kiaulienos šoninės arba papilvės be odos

2 česnako skiltelių
1 nedidelio svogūno
1 kietai virto kiaušinio
1 v. š. rudo cukraus
1 v. š. mirino
50 ml sojų padažo
40 ml ryžių vyno (sakės arba sodžu)
1 cinamono lazdelės
2 žvaigždanyžių
2 nedidelių lauro lapų
4 gvazdikėlių
0,5 cm imbiero šaknies

3–4 džiovintų Sičuano pipirų
grūstų baltųjų pipirų
vandens
1 stiklinės apvaliagrūdžių ryžių

Kiaulienos šoninę (arba papilvę) supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Česnako skilteles susmulkinkite riekelėmis, o svogūną – pusžiedžiais. Kietai virtą kiaušinį nulupkite. Indelyje sumaišykite cukrų, miriną, sojų padažą ir ryžių vyną. Maišykite, kol cukrus ištirps. Prieskonius: cinamoną, žvaigždanyžius, lauro lapus, imbierą, gvazdikėlius ir aitriuosius pipirus, – sudėkite į marlės atraižą ir užrišę siūlu padarykite prieskonių maišelį.

Puodą storu dugnu įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Jei naudojate liesesnę kiaulieną, įpilkite šlakelį augalinio aliejaus. Šiam įkaitus sudėkite kiaulieną ir maišydami kepinkite, kol mėsa pakeis spalvą ir išskirs riebalus. Tuomet sumeskite česnakus ir svogūną. Maišydami kepinkite, kol šie pakvips. Tada užpilkite mėsą paruoštu sojų padažo mišiniu, įdėkite į puodą kietai virtą kiaušinį, maišelį su prieskoniais ir viską užpilkite vandeniu, kad apsemtų mėsą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Tuomet kaitrą kuo labiau sumažinkite, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite kiaulieną maždaug 40 min. Vis patikrinkite, ar netrūksta skysčio. Jei jis per greitai garuoja, įpilkite daugiau vandens.

Praėjus nurodytam laikui, jei puode dar nemažai skysčio, galite padidinti kaitrą, kad šis nugaruotų. Pagardinkite mėsą grūstais baltaisiais pipirais. Tuo tarpu paruoškite ryžius. Kelis kartus perplaukite juos šaltu vandeniu, nukoškite ir, užpylę stikline vandens, užkaiskite ant vidutinės kaitros. Ryžiams užvirus uždenkite puodą, sumažinkite kaitrą ir virkite 10–12 min. Kai vanduo visiškai išgaruos, nukelkite puodą su ryžiais nuo kaitros ir nenukėlę dangčio palikite šusti garuose dar ~10 min.

troškinta kiauliena

Patikrinkite besitroškinančią kiaulieną – jei padažas jau sutirštėjęs, išjunkite kaitrą, išgriebkite iš puodo prieskonių maišelį ir kiaušinį. Šį perpjaukite per pusę. Iššutusius ryžius išdėliokite dubenėliuose. Ant viršaus uždėkite troškintos kiaulienos ir kiaušinio puselę. Labai skanu su traškiaisiais taivanietiškais agurkais.

troškinta kiauliena

Sodrus mėsos padažas smagiai susigeria į ryžius. Švelnūs ryžiai atsveria intensyvų padažą, o traškus agurkas paįvairina tekstūrą. Tai tobulas patiekalas vėsiems rudens vakarams… arba lietuviškos vasaros dienoms.