Sidre troškintas triušis

Triušiena mūsų namuose – mėgstama mėsa. Ne, negaliu pasigirti tuo, kad dažnai ją valgome. Bet jau kai valgome, tai mėgaujamės, čepsime, laižom pirštus bei lūpas ir geruoju minim draugus ar giminiečius, per kuriuos tas triušis pateko ant mūsų stalo. Ir mėgstamiausią receptą turim, kuriam negailim nei jėgų, nei laiko. Beje, šitam reikės pasiruošti iš vakaro.

4 porcijoms reikės:

1 nedidelio triušio, sukapoto į 6–8 gabalėlius
1 smulkiai sukapoto svogūno
3 smulkiai supjaustytų morkų
1 čiobrelio šakelės
250 ml sauso sidro
3 v. š. aliejaus
1 v. š. miltų
475 ml sultinio (triušienos arba daržovių; siūlau pasidaryti daugiau, kad vėliau, jei reikės, turėtumėt kuo užpilti besitroškinantį triušiuką)

Pakankamai dideliame inde (gali būti kepimo), kad vienu sluoksniu tilptų triušio gabalėliai, išdėliojame pusę kapoto svogūno ir morkų. Ant viršaus sudedame triušieną, apibarstome likusiomis daržovėmis ir įdedame čiobrelio šakelę. Užpilame viską sidru, uždengiame indą ir įdedame į šaldytuvą marinuotis per naktį. Žinoma, galima užmarinuoti iš ryto, bet patirtis rodo, kad kuo ilgiau triušis mirks tame sidre, tuo pikantiškesnio skonio bus mėsa.

Kitą dieną išimame triušį iš marinato ir nusausiname. Marinatą nukošiame – daržoves dedame į vieną indą, o skystį pilame į kitą. Gerai įkaitintoje keptuvėje (arba, jei turite, kepimo inde, kurį vėliau galėsite kišti tiesiai į orkaitę) įkaitiname 2,5 v. š. aliejaus ir iš visų pusių apkepiname triušio gabalėlius. Kepame po kelis, vis apversdami, kol apskrus. Išimame triušieną, supilame likusį aliejų ir maišydami pakepiname daržoves maždaug 10–12 min., kol pradės ruduoti. Daržoves apibarstome miltais ir gerai išmaišome. Tada į keptuvę supilame atidėtą marinatą ir sultinį, gerai išmaišome ir, jei reikia, įberiame druskos bei pipirų.

Į kepimo indą su dangčiu sudedame triušieną, užpilame skysčiu su daržovėmis ir gerai apvoliojame mėsą, kad būtų tolygiai padengta. Įberiame čiobrelio lapelių. Uždengiame dangčiu ir kepame 180 ºC orkaitėje 30 min. Po to sumažiname temperatūrą iki 150 ºC, apverčiame triušio gabalėlius ir kepame dar 1,5 val., kas pusvalandį apversdami mėsą, kol ji tampa minkšta. Jei reikia, galima įpilti daugiau sultinio.

Triušis

Geriausia patiekti su prancūzišku batonu, juo bus galima sulaižyti gardų padažą. Greta puikiai tiks to paties sidro taurė. Tikra sekmadieninė palaima… Salsvos morkos, pikantiškas padažas ir minkštutėlė triušiena. Tikrai gardu, o svarbiausia – paprasta. Reikia tik… laiko.

Triušis

Receptas iš delicious. magazine, 2010 kovo mėn. nr.

One comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *