Japonijos virtuvė gali pasiūlyti daug ir įvairių patiekalų, bet mane ypatingai žavi vadinamieji donburi. Tai tiesiog virti apvaliagrūdžiai ryžiai, karūnuoti kuo tik nori – vištiena, jautiena, kiauliena, žuvimi, daržovėmis… Galimybės neribotos! Švelnūs ryžiai ir intensyvesnio skonio priedai puikiai dera, sudaro skonio harmoniją, kurios norisi vėl ir vėl. Tokie vieno dubens patiekalai ypač tinka žvarbiomis dienomis – pasiimi dubenėlį į rankas, susirangai kur nors šiltai ir pamažėl mėgaujies.

gyudon

Ryžiai su jautiena ir kiaušiniais, arba gyudon, – gana įprastas donburi variantas, tik kiekvienas žmogus jį ruošia pagal save. Vieni ilgai troškina, kiti ant keptos jautienos deda skystai virtą kiaušinį. Šis receptas – labai paprastas, bet rezultatas spalvingas. Ypač dera imbieras, kuris tarytum praskaidrina sojų padaže trumpai troškintos jautienos skonį. Aš kiaušinius vos sukrekinu, kad jie dar būtų švelnūs ir kreminiai, bet jūs galite gaminti taip, kaip labiausiai patinka.

2 porcijoms reikės:

1 stiklinės (~200 ml) apvaliagrūdžių ryžių (rinkitės skirtus sušiams)
1 vidutinio dydžio svogūno
0,5 cm imbiero šaknies
150–200 g jautienos nugarinės
1 v. š. rudojo cukraus
2 v. š. sakės
2 v. š. mirino
1 v. š. sojų padažo
2 didelių kiaušinių
1 laiškinio svogūno
1 v. š. rapsų arba saulėgrąžų aliejaus

Ryžius užpilkite šaltu vandeniu ir perplaukite. Nukoškite, vėl užpilkite vandeniu. Taip kartokite tol, kol vanduo taps beveik skaidrus. Nukoškite ir palaikykite sietelyje 10–15 min., kad nuvarvėtų. Po to suberkite į puodą, užpilkite stikline vandens ir palaikykite dar bent 15 min. Užkaiskite ant vidutinio smarkumo ugnies. Kai užvirs, uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite ~10 min., kol nebeliks skysčio. Puodą nukelkite nuo ugnies ir nenukėlę dangčio palaikykite 10–15 min., kad ryžiai iššustų likusiuose garuose.

Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, imbierą nulupkite ir susmulkinkite. Jautieną supjaustykite plonais kąsnio dydžio gabalėliais (pjaukite skersai raumens!). Laiškinį svogūną susmulkinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Maišydami pakepinkite svogūną ir imbierą. Man patinka svogūną šiek tiek karamelizuoti, bet pakaks kepti, kol jis šiek tiek suminkštės. Tada sudėkite jautieną, įberkite cukrų, gerai išmaišykite ir pakepkite 1–2 min. Cukrus per tą laiką išsilydys, o mėsa apkepks. Užpilkite viską sake, mirinu ir sojų padažu. Darsyk išmaišykite ir šiek tiek sumažinę ugnį troškinkite kelias minutes. Skysčio turėtų ženkliai sumažėti. Jei taip nėra, praėjus 3–4 min. vėl padidinkite ugnį.

Kiaušinius lengvai išplakite šakute arba valgomosiomis lazdelėmis. Nereikia, kad plakinys taptų vientisas. Plakiniu užpilkite jautieną, sumažinkite ugnį ir uždengę keptuvę dangčiu kaitinkite, kol kiaušiniai sukrekės. Keptuvę vis pakrutinkite, kad kiaušiniai nepridegtų.

gyudon

Kraukite į dubenėlį ryžių, ant viršaus uždėkite jautieną su kiaušiniais ir patiekite su smulkintais laiškiniais svogūnais. Nuostabus patiekalas – jaukus, šildantis, guodžiantis. Jei norite maistingiau, prieš dėdami jautieną pakepinkite įvairių šiaudeliais pjaustytų daržovių.