Kai pirmąkart kepiau šiuos pyragėlius, buvo pavasaris. Tįstančios ir šviesėjančios dienos kėlė iškylų ilgesį. Nuo to sykio daug iškylų būta, daug skanumynų jose sukramsnota, bet šitie tebėra vieni mėgstamiausių. Jie švelnūs ir palyginti paprasti kepti. Jei neturite (ar nemėgstate) kreivabudžių – ne bėda, jas galima pakeisti bet kokiais grybais. Ypač gerai rudenį, kai galima įdaran pridėti šviežių kvapnių miško kepurylų. Bet grįžkim prie iškylų – man patinka iškylauti kiaurus metus. Jei žvarba ausis kanda, įsipilu kaušą arbatos, užsimaukšlinu kepuršę ir mėgaujuosi grynu oru. O prie arbatos labai tinka pyragėliai su vištiena!

10 pyragėlių reikės:

Tešlai:

20 g šviežių mielių
150 ml pieno
75 g sviesto
450 g kvietinių miltų
1/2 a. š. druskos

Įdarui:

200 g vištienos filė
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
3 a. š. sojų padažo
2 a. š. medaus
1 nedidelio mėlynojo svogūno
1 česnako skiltelės
200 g kreivabudžių (galima keisti kitokiais grybais)
druskos, pipirų

Be to:

alyvuogių aliejaus kepti
1 išplakto kiaušinio
sezamo sėklų

Mieles sutrupiname ir ištirpdome pašildytame piene. Sviestą išlydome ir supilame į mielių tirpalą. Įmaišome druską ir miltus, užmaišome elastingą tešlą. Ją uždengiame ir paliekame iškilti 40 min.

Vištienos filė supjaustome smulkiais gabalėliais ir užpilame marinatu iš alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių sojų padažo ir medaus. Paliekame marinuotis 15 min. Po to apkepiname šaukšte aliejaus.

Smulkiai sukapojame svogūną ir česnako skiltelę. Supjaustome grybus. Keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepiname svogūną, česnaką ir grybus. Paskaniname šaukšteliu sojų padažo. Grybus sumaišome su kepta vištiena, pagardiname druska ir pipirais.

Tešlą padaliname į 10 vienodų dalių. Iš kiekvienos iškočiojame apskritimą. Į jo vidų dedame įdaro, užlenkiame ir suformuojame pyragėlį. Kiekvieną pyragėlį tvirtai užspaudžiame. Paruoštus pyragėlius paliekame iškilti 15 min. Orkaitę įkaitiname iki 200 ºC.

Prieš pašaudami kepinius juos patepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome sezamo sėklomis. Kepame 15 minučių. Kai pyragėliai gražiai apetitiškai parus, pasklis malonus kvapas – bus galima traukti lauk.

Pyragėliai su vištiena

Šiuos pyragėlius galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius – vienodai skanu. Tinka gardžiuotis lauke su draugais, tinka ir namie, įsitaisius su puodeliu sultinio. Apskritai toks patiekalas yra labai demokratiškas, o ir jo įdaras, be abejo, keičiamas. Norit – nededat grybų. Norit – svogūną pakeičiat poru ir dar įtarkuojate šiek tiek sūrio. Vis tiek bus skanu!

Pyragėliai su vištiena