aštrus troškinys

Aštrus troškinys su alumi ir šokoladu

Savo vyrui esu dėkinga už daug ką. Vienas dalykų, kuriuos jis atnešė į mano gyvenimą, – čili (t. y., aštrus troškinys su mėsa ir pupelėmis). Šis patiekalas mano racione ir repertuare atsirado tik per vyrą, todėl dabar dažną laisvadienį lepinu jį aštriu ir sočiu troškiniu. Kurį laiką gaminau savaip – pusiau iš nuogirdų, pusiau kliaudamasi nuovoka. Pastebėjau, kad ne visada išeina vienodai gerai, todėl nėriau į tobulo čili paieškas. Taip atradau Beatos variantą ir gana ilgai jo laikiausi. Bet prieš kokius metelius aptikau kitonišką receptą, šiek tiek jį pritaikiau sau ir nebesidairau atgalios. Tad štai – čili su alumi ir šokoladu. Rimtas ir tvirtas patiekalas.

4–6 porcijoms reikės:

500 g maltos jautienos
1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
1 žaliosios paprikos
1 skardinės konservuotų pupelių
šiek tiek alyvuogių aliejaus
25 g juodojo šokolado
0,33 l lagerio
1 v. š. pomidorų pastos
3 česnako skiltelių
1 svogūno
1 a. š. druskos
juodųjų pipirų
2–3 a. š. maltų aitriųjų paprikų (reguliuokite pagal skonį)
1 a. š. džiovintų raudonėlių
1 a. š. maltų kuminų

Pirmiausia didelėje keptuvėje arba troškintuve įkaitiname porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir apkepiname mėsą. Sava ir svetima patirtis byloja, jog geriausia kepti dalimis, kad mėsa dailiai skaniai apskrustų. Kol ji kepa, papriką ir svogūną supjaustome kubeliais, sukapojame česnako skilteles ir pasiruošiame prieskonius: raudonėlius, kuminus, aitriosios paprikos miltelius. Išimame iš keptuvės mėsą ir likusiose sultyse pakepiname prieskonius. Kai šie pakvimpa, suberiame česnaką, svogūną ir papriką, gerai išmaišome ir vėl pakepiname. Jei trūksta aliejaus, galima šlakelį įpilti. Daržovėms suminkštėjus sudedame apkepintą mėsą, pomidorų pastą ir šokoladą. Gerai išmaišome, kad mėsa pasidengtų prieskoniais ir šokoladu, įgytų akiai malonaus rusvumo. Įberiame druskos ir juodųjų pipirų. Tada supilame alų ir sumažinę liepsną paliekame burbuliuoti 8–10 min. Kai skysčio šiek tiek nugaruoja, sukrečiame konservuotus pomidorus, išmaišome ir troškiname dar ~10 min. Galiausiai suberiame nukoštas pupeles, vėl išmaišome ir pakaitiname porą minučių. Viskas. Metas tiekti!

aštrus troškinys

Kad būtų skaniau, troškinį siūlau pagardinti šaukšteliu grietinės (kuri padės subalansuoti aštrumą), žiupsneliu tarkuoto kietojo sūrio ir keliais griežinėliais aitriosios arba chalapos paprikos. Greta patiekite tortiljų… ir alaus, jei nuotaika šventiška.

Svarbu: Jei matote, kad troškinys sausėja ir svyla, įpilkite daugiau alaus (arba sultinio arba tiesiog vandens). Taip, alų recepte galima pakeisti sultiniu, bet tada tai bus jau ne „troškinys su alumi ir šokoladu“. Aštrumą reguliuokite pagal savo pakantumą. Mums, pavyzdžiui, patinka, kai garai pro ausis virsta, todėl aitriosios paprikos niekada negailiu.

aštrus troškinys

Receptas adaptuotas pagal Treat a Week Recipes.

One comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *