Brokolis – puiki daržovė. Švelnaus skonio, nekaloringa, vitaminų ir mineralų šaltinis. Man brokoliai labai patinka. Mėgstu jais gardinti salotas, omletus, sriubas. Dažnai įmaišau į stir-fry. Dar aš mėgstu kišus – pikantiškus pyragus. Todėl kai pasitaikė proga viename recepte išreikšti meilę ir brokoliams, ir kišams, aš ja nedelsdama pasinaudojau. Beje, šis receptas skirtas tiems, kam sviestinė/trapi tešla sunkiai įveikiama. Šito kišo pagrindas mielinis – tokią tešlą paruošite greitai ir lengvai.

Reikės:

Tešlai:

25 g šviežių mielių
150 ml šilto vandens
1/2 a. š. druskos
270 g miltų

Įdarui:

200 g brokolių žiedynų
šiek tiek druskos
150 g sūrio (goudos arba su mėlynuoju pelėsiu)
3 kiaušinių
300 ml grietinės arba grietinėlės

Mieles ištirpiname šiltame vandenyje, įberiame druskos ir dėdami miltus išmaišome tešlą taip, kad ji atšoktų nuo indo sienelių. Tada tešlą uždengiame ir paliekame iškilti 30 min. Tuo metu brokolių žiedynus apverdame silpnai sūdytame vandenyje (virkite iki 5 min.) ir gerai nukošiame.

Iškilusią tešlą gerai išminkome ant miltais pabarstyto stalviršio. Tada ją iškočiojame ir įklojame į sviestu išteptą kepimo formą. Tešlą kočiojame kuo ploniau, kad įdėta į skardą ji dar išlaikytų įdarą, o iškepusi nevirstų bulka, kurią teks čiaumoti. Šį apkepą patogu kepti atsegamoje torto formoje, aš tokią naudoju visada.

Sūrį sutrupiname (arba sutarkuojame, žiūrint koks sūris). Grietinę išplakame su kiaušiniais iki vientisos masės ir įmaišome sūrį.

Ant tešlos pagrindo išdėliojame brokolių žiedynus ir užpilame sūrio mišiniu. Pašauname į 200 ºC kaitrumo orkaitę ir kepame 25–30 min., kol įdaras sukreka.

kišas su brokoliais

Šitas kišas su brokoliais skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Nei per sūrus, nei per prėskas – pats tas. Be to, tai puikus patiekalas iškylai arba sotiems pusryčiams.

kišas su brokoliais

Receptas iš Wypieki ze smakiem