Brokolis – puiki daržovė. Švelnaus skonio, nekaloringa, vitaminų ir mineralų šaltinis. Man brokoliai labai patinka. Mėgstu jais gardinti salotas, omletus, sriubas. Dažnai įmaišau į stir-fry. Dar aš mėgstu kišus – pikantiškus pyragus. Todėl kai pasitaikė proga viename recepte išreikšti meilę ir brokoliams, ir kišams, aš ja nedelsdama pasinaudojau. Beje, šis receptas skirtas tiems, kam sviestinė/trapi tešla sunkiai įveikiama. Šito kišo pagrindas mielinis – tokią tešlą paruošite greitai ir lengvai.
Reikės:
Tešlai:
25 g šviežių mielių
150 ml šilto vandens
1/2 a. š. druskos
270 g miltų
Įdarui:
200 g brokolių žiedynų
šiek tiek druskos
150 g sūrio (goudos arba su mėlynuoju pelėsiu)
3 kiaušinių
300 ml grietinės arba grietinėlės
Mieles ištirpiname šiltame vandenyje, įberiame druskos ir dėdami miltus išmaišome tešlą taip, kad ji atšoktų nuo indo sienelių. Tada tešlą uždengiame ir paliekame iškilti 30 min. Tuo metu brokolių žiedynus apverdame silpnai sūdytame vandenyje (virkite iki 5 min.) ir gerai nukošiame.
Iškilusią tešlą gerai išminkome ant miltais pabarstyto stalviršio. Tada ją iškočiojame ir įklojame į sviestu išteptą kepimo formą. Tešlą kočiojame kuo ploniau, kad įdėta į skardą ji dar išlaikytų įdarą, o iškepusi nevirstų bulka, kurią teks čiaumoti. Šį apkepą patogu kepti atsegamoje torto formoje, aš tokią naudoju visada.
Sūrį sutrupiname (arba sutarkuojame, žiūrint koks sūris). Grietinę išplakame su kiaušiniais iki vientisos masės ir įmaišome sūrį.
Ant tešlos pagrindo išdėliojame brokolių žiedynus ir užpilame sūrio mišiniu. Pašauname į 200 ºC kaitrumo orkaitę ir kepame 25–30 min., kol įdaras sukreka.
Šitas kišas su brokoliais skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Nei per sūrus, nei per prėskas – pats tas. Be to, tai puikus patiekalas iškylai arba sotiems pusryčiams.
Receptas iš Wypieki ze smakiem
kartais gaminam panašų, labai gardu tikrai. įdomu, kad pas tave mielinė tešla (: aš tai sviestinę darau, plius dar viršų padengiam pomidoro riekelėm, o šiaip tarp brokolio gabaliukų dar primėtom kalamata alyvuogių ir paprasta sūrį pakeitėm Feta (: daugiau liežuvį kutena, niam niam
Na, aš šįkart tokį švelnesnį variantą pasirinkau :) O dėl tešlos: sekiau receptu, be to, man ją smagiau ruošti nei sviestinę :D
Dariau pagal sita recepta ir labai gailiuosi. Idaras liko skystas, gavosi bandele su pliurze viduj…. :(
G, apgailestauju, kad taip nutiko! Kiek tik kepdavau šitą kišą, tiek pavykdavo. Gal bandėte pjauti per karštą? Įdaras pastovėjęs įprastai sukrekėja. O gal apvirtų brokolių gerai nenuvarvinote? Papildomas vanduo galėjo įdarą suskystinti.