Gaila, kad negyvename prie derlingesnės jūros. Ir net gyvendami greta jos ne visada mokame naudotis jos teikiamomis gėrybėmis. Aš taip pat dažnai nusikalstu šiuo klausimu, nors žuvis ir jūrų gėrybes mėgstu. Krabų, žinoma, Baltijos jūroje nerasi, todėl apie šviežią krabų mėsą mums belieka tik pasvajoti. Kai pirmąkart nusižiūrėjau šį receptą, parduotuvėse dar būdavo konservuotos krabų mėsos. Dabar ir tos nebeliko (o gal jos yra tik didžiuosiuose miestuose?). Todėl spagečius gardinau dirbtine krabų mėsa. Nenorintiems jos valgyti rekomenduoju naudoti virtas krevetėmis, mat svarbiausia šiame patiekale – švelniai sūroka jūros dvasia. Visa kita sukuria citrina, vynas ir aitrioji paprika.

2 porcijoms reikės:

150 g spagečių
1 v. š. alyvuogių aliejaus
2 svogūnėlių su laiškais arba jaunų porų
pusės aitriosios paprikos
200 ml baltojo vyno
pusės citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės
200 g krabų mėsos (galima pakeisti virtomis krevetėmis)
50 g gražgarsčių

Makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakelio. Kol jie verda, susmulkiname svogūnėlius arba porus, išdarinėjame ir smulkiai supjaustome aitriąją papriką. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame 1–2 min. pakepiname papriką bei svogūnėlius arba porus. Paskui supilame vyną ir paliekame burbuliuoti porą minučių arba kol skysčio tūris pastebimai sumažėja. Sumažinę ugnį sudedame citrinos žievelę, krabų mėsą ir supilame citrinos sultis. Gerai išmaišome. Jei norisi, galima pagardinti baltaisiais pipirais ir druska. Išjungiame ugnį.

Išvirusius makaronus nukošiame, permaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir užpilame krabų padažu. Kartu sudedame gražgarstes ir viską išmaišome. Skanaus!

spageciai su krabu mesa

Tokius makaronus rekomenduoju visiems, kam atsibodo tradiciniai variantai, riebūs ir mėsiški padažai. Šis padažas nepaprastai lengvas ir gaivus. Sūrstelėjusią krabų mėsą harmoningai atsveria citrinos gaiva, o baltasis vynas suteikia malonaus aromato.

spageciai su krabu mesa

Receptas iš 2010 m. delicious. žurnalo numerio.