Duona duonelė… Kvapni, minkšta, su traškia plutele. Tiesa, tokiomis mielėmis kildintomis duonomis piktnaudžiauti nepatartina, tačiau kartais… kartais labai norisi. O jei kaip tik yra šviežių cukinijų, galima iškepti duoną su jomis! Šią duoną su cukinija aš dažniausiai kepu tada, kai šios daržovės tėvų darže jau šiek tiek perauga. Žalios jos jau neskanios, užtat sutarkuotos ir įmaišytos į duonos tešlą puikiai ją praturtina.

2 kepalėliams reikės:

~250 g cukinijos
25 g šviežių mielių
400 ml natūralaus jogurto
50 ml alyvuogių aliejaus
1 v. š. druskos
1 v. š. cukraus
1 a. š. raudonėlių
800–900 g miltų + šiek tiek stalviršiui pabarstyti

Nuluptą cukiniją sutarkuojame (aš naudoju burokinę trintuvę) ir nuspaudžiame skystį, kad liktų vien tarkiai. Jogurtą šiek tiek pakaitiname – jis neturi užvirti, tik gerai įšilti. Šviežias mieles užpilame nedideliu kiekiu pašildyto jogurto ir gerai išmaišome. Po to į dubenį supilame likusį jogurtą, sudedame tarkuotą cukiniją, druską, cukrų, raudonėlius, alyvuogių aliejų, gerai išmaišome ir berdami miltus išminkome tešlą. Ją reikia palikti kambario temperatūroje 40 min., kad kiek pakiltų.

Tada ant miltais pabarstyto stalviršio dedame tešlą, iš jos suformuojame du kepalėlius. Juos dedame ant kepimo skardos, įpjauname peiliu keliose vietose ir paliekame dar pusvalandžiui pakilti. Orkaitę įkaitiname iki 250 ºC. Tokioje temperatūroje duoną kepame 5 min., o dar 30 min. kepame sumažinę karštį iki 200 ºC. Išimtus kepalėlius atvėsiname ir riekiame.

Duona su cukinija

Duona gardi ir šilta, ir atvėsusi. Labai švelniai jaučiasi raudonėlis, savitą skonį duoda cukinija, o dėl jogurto duonelė minkšta ir drėgna. Ragaukite ir vieną su sviestu, ir prie sriubos ar salotų.

Duona su cukinija

Receptas iš Wypieki ze smakiem.