Žinot, kai nėra laiko ir energijos ilgai kažką troškinti arba kepti orkaitėje, visada išsitraukiu savo kinišką keptuvę (wok) ir suraitau kokį ryžių arba makaronų patiekalą su traškiomis daržovėmis. Vienas mėgstamiausių ir lengviausiai pagaminamų yra yakisoba, arba kepti makaronai su daržovėmis ir vištiena. Tai japoniškas patiekalas, kurio šaknys – Kinijoje. O kaip kitaip su tais makaronais Azijoje? Dažnas toks kelias galų gale atveda į Kiniją, to žemyno kultūros lopšį. Iš kitų panašių patiekalų šį išskiria pikantiškas padažas ir, kaip mėgstu ir rekomenduoju, traškios, vos apkeptos daržovės.

 4 porcijoms reikės:

300 g vištienos (krūtinėlės arba šlaunelių mėsos)
4 porcijų ramenų
1 vidutinio dydžio morkos
1/4 nedidelio baltagūžio kopūsto
saujos šitakių
1 nedidelio svogūno
1–2 laiškinių svogūnų
1–2 v. š. sezamų aliejaus
juodųjų pipirų

Padažui:

4 v. š. vusterio padažo
4 a. š. austrių padažo
4 a. š. kečupo
2 a. š. sojų padažo
2 a. š. rudojo cukraus

Iš nurodytų ingredientų paruoškite padažą. Maišykite, kol ištirps cukrus.

Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakelio. Nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu.

Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Morką nuskuskite ir susmulkinkite šiaudeliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Grybus nuvalykite, kepurėles supjaustykite gabalėliais. Kopūstą susmulkinkite šiaudeliais. Laiškinius svogūnus nuplaukite, baltas jų dalis supjaustykite žiedeliais, laiškus susmulkinkite.

Didelėje keptuvėje (geriausia kiniškoje) įkaitinkite aliejų ir 3–4 min. kepkite vištieną. Sudėkite pjaustytą svogūną ir baltąją laiškinių svogūnų dalį. Pakepkite 1–2 min., po to sudėkite morkas. Maišydami kepinkite, kol šios pradės minkštėti.

Į keptuvę sudėkite valgomuosius dantenius, kopūstą ir svogūnų laiškus. Pagardinkite juodaisiais pipirais ir maišydami kepinkite kelias minutes, kad daržovės peršiltų, bet išliktų traškios.

Suverskite į keptuvę išvirusius makaronus, sukrėskite padažą, gerai išmaišykite ir pakaitinkite. Makaronus patiekite su smulkintais laiškiniais svogūnais.

yakisoba

Labai skanūs ir greiti pietūs, kuriuos galite keisti pagal nuotaiką. Pavyzdžiui, vištienos galite nedėti arba pakeisti ją tofu. Improvizuokite ir su daržovėmis, kiekvieną sezoną naudokite vis kitas.

yakisoba