Taip, tikrai teisingai perskaitėte – šįkart apie sriubą be recepto. Kodėl? Nes vertinu galimybes improvizuoti virtuvėje atsižvelgiant į šaldytuvo turinį. Sakysit, tokiais atvejais ir troškinys tinka, bet aš atremsiu: daug įdomiau nei troškiniai ar visokie apkepai iš neaišku ko yra tokios struktūrizuotos šiek tiek Azijos virtuve dvelkiančios sriubos. Gudriai suderinus ingredientus tokia sriuba pavirs ne tik sočiais, bet ir labai maistingais pietumis. Ji gali būti kiek norite mėsiška arba, atvirkščiai, kiek norite vegetariška. Keiskite sultinį, makaronus, priedus, ir kone kasdien galėsite mėgautis vis kitokiu valgiu.

Sriubai be recepto reikės:

makaronų (grikių, udon, ryžių, ramenų – kaip tik geidžia širdis ir ko tik yra skladuke)
virtos arba keptos vištienos, krevečių, jautienos, kiaulienos arba tofu
virtų kiaušinių
įvairių daržovių: cukinijų, kopūstų, paprikų
grybų: šitakių, rudųjų arba baltųjų pievagrybių, enoki, kreivabudžių
žalumynų: laiškinių svogūnų, įvairių daigų
sultinio: vištienos, daržovių, jautienos
pagardų pagal nuotaiką ir pageidavimą: žuvų arba sojų padažo, kepintų sezamų aliejaus, pipirų, kepintų sezamų sėklų

Jei peržvelgę šaldytuvo ir skladuko turinį supratote, kad galite išspausti sriubą be recepto, pasiraitokit rankoves, pasiriškit prijuostę ir pirmyn! Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakelio ir perplaukit šaltu vandeniu. Pasirinktą baltymų šaltinį (mėsą, jūrų gėrybes arba tofu), jei jis dar žalias, iškepkite arba išvirkite pagal pageidavimą. Kiaušinius nulupkite ir perpjaukite per pusę. Paruoškite sultinį – jis turi būti karštas! Grybus ir daržoves susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje. Žalumynus, jei reikia, susmulkinkite. Karštą sultinį pagal skonį pagardinkite žuvų arba sojų padažu, pipirais.

Į dubenį sudėkite virtus makaronus, juos užpilkite karštu sultiniu, ant viršaus išdėliokite priedus. Pabarstykite žalumynais, jei norisi ir trūksta, įlašinkite kepintų sezamų aliejaus. Ir viskas! Lengvi, greiti pietūs paruošti!

sriuba

Kaip dar palengvinti sau dalią gaminant sriubą be recepto? Visų geriausia, jei mėsos arba jūrų gėrybių turėsite atlikusių nuo vakarykščių pietų arba vakarienės. Tada beliks juos vos pašildyti. Štai pavyzdys – vieną dieną vakarienei valgau ant garų virtą vištieną. Kad būtų kvapniau, vandenį, ant kurio mėsa garinasi, pagardinu imbieru, česnako skiltelėmis, pipirų grūdeliais, kartais – džiovinta aitriąja paprika. Taigi, nuo vienos vakarienės man atlieka keli gabalėliai virtos vištienos ir sultinio koncentratas. Kitą dieną belieka jį pagardinti pagal skonį, o vištieną trumpai pašildyti. Pridedu dar kelis grybus, cukinijos gabalėlius, virtą kiaušinį – ir sriuba be recepto jau yra!

sriuba

Nuotraukose iš dubenėlio šypsosi daržovių sultinys, pagardintas sojų padažu, mirinu ir sake, drūtieji udon makaronai, kiaušinis, terijakyje kepta smulkinta vištiena, apkepinti rudieji pievagrybiai ir kopūstas. Jiems draugiją palaiko laiškinis svogūnas ir kepintos smulkintos sezamų sėklos.