Šitas bulvių, raugintų kopūstų ir dešrelių apkepas – paprasto, sotaus ir šildančio naminio maisto įsikūnijimas. Patiekalas savo esybe labai lietuviškas, tik patiektas šiek tiek kitaip. Kai tik pradeda vėsti oras, aš jau pradedu svajoti apie šitą apkepą, tokį kreminį, subtiliai rūgštų ir keistai guodžiantį.

4 porcijoms reikės:
600 g bulvių
1 svogūno
sviesto kepti + 1 šaukšto bulvių košei + kelių gabalėlių apkepui apdėlioti
400 g raugintų kopūstų
100 ml obuolių sulčių
1 v.  š. rudojo cukraus arba medaus
4 dešrelių (šviežių, rūkytų, virtų – kokių tik norite)
200 g grietinės
2 a. š. grūdėtų garstyčių
4 v. š. maltų džiūvėsėlių
druskos, juodųjų pipirų

Pirmiausia paruošiame bulves. Jas užpilame vandeniu ir verdame, kol suminkštės. Išvirusias nukošiame ir trumpam paliekame pravėsti.
Svogūną nulupame ir smulkiai sukapojame. Puode išlydome gabalėlį sviesto ir jame apkepiname svogūnus. Kai svogūnai kiek suminkštėja, sudedame kopūstus, išmaišome ir trumpai patroškiname. Tada supilame obuolių sultis, įberiame cukrų arba medų, pagardiname druska bei pipirais. Išmaišome ir troškiname viską ant nedidelės ugnies  12–15 min., kol skystis išgaruos.
Pravėsusias bulves sugrūdame, į jas įmaišome šaukštą sviesto. Supjaustome dešreles. Kepimo formą ištepame sviestu.
Troškintus kopūstus, bulvių košę ir dešreles sudedame į vieną indą, įmaišome grietinę ir garstyčias, jei trūksta, įberiame druskos ir pipirų. Visą masę sukrečiame į kepimo formą, išlyginame paviršių. Apkepo viršų apibarstome džiūvėsėliais ir apdėliojame sviesto gabaliukais. Pašauname 180 ºC laipsnių kaitrumo orkaitėn maždaug pusvalandžiui, kol apkepas gražiai apskrus.

raugintų kopūstų ir dešrelių apkepas
Skanu, sotu, šilta… Tikrai gera skonių dermė – švelniai rūgštu, sūroka. Garstyčios suteikia šiek tiek aštrumo, o grietinė – kremiškumo. Tai tobulas apkepas vėlyvam rudeniui ir žiemai.

raugintų kopūstų ir dešrelių apkepas

Receptas iš Greitai, lengvai skaniai.