Atnaujinta 2018-07-09. Ironiška (ar liūdna?), bet šitas straipsnis visiškai nebeaktualus. Neveikia nė viena iš tekste paminėtų Klaipėdos spurginių. Uostamiesčiui nereikia spurgų?

Dar pamenu tuos gūdžius laikus, kai spurgų – tų amerikietiškų dounutų su saldžiais glajais – būdavo tik maisto prekių parduotuvių bandelių skyriuose. Na, ir gal dar kokioj kepyklėlėj. Bet tikrai nebūdavo tiek daug dedikuotų spurginių ir nebuvo tokio spurgų kulto. Bet atėjo Vakarai ir pas mus ir per pastaruosius metus didžiuosiuose Lietuvos miestuose užderėjo spurgų. Vilniuj, Kaune net po kelias spurgines veikia. Klaipėda (jau) taip pat neatsilieka – turim net dvi tris spurgines, kuriose galima apsivalgyti saldžiu glajumi apteptų kiauravidurių spurgų. Apie vieną spurginę, galiu lažintis, žino visi paaugliai, hipsteriai ir kiti aktyvūs feisbuko naudotojai, nes Donut Tree apie būsimą atsidarymą trimitavo nuo pat vasaros. Užtat kita, kukliai pasivadinusi tiesiog Spurgine, veikia jau seniau ir tikriausiai dabar trina rankomis. Kodėl? O gi dėl to pačio naujo konkurento. Bet apie abi spurgines iš eilės. O po to – ir apie trečią, naujausią.

Donut Tree, H. Manto g. 1

geriausios spurgos klaipėdoje

Ši spurginė, kaip minėjau, apie atsidarymą paskelbė dar vasarą. Ir pamažu pamažu kaupė tą kritinę lankytojų masę, kuri ją, galima sakyti, ir palaužė. Ilgos eilės, nuolatinis spurgų trūkumas, pervargę darbuotojai… Dėl to Donut Tree išdirbusi vos savaitę užsidarė visam savaitgaliui. Į tą spurginę bandžiau patekti du kartus. Vieną sykį pamačiusi tuščias vitrinas ir iiiiilgą eilę viduje apsisukau ant kulno ir nusprendžiau pabandyti kitą kartą. Atėjus vėl pasitiko toks pat vaizdelis – tuščios lentynos ir ilga eilė. Žmonės pirko dėžėmis ir kantriai laukė naujos spurgų partijos. Kol atėjo mano eilė, buvo vienos rūšies spurgų. Ką padarysi, atsidusau, bent vienos paragausiu. Toji viena buvo su lazdyno riešutais. Prisėdau prie lango (erdvė, beje, gražiai sutvarkyta, maloniai šviesi ir gana jauki), paragavau spurgos… ir beliko nelinksmai atsidusti. Ne, spurga nebuvo žalia, bet, regis, ištraukta kokia minute per anksti. Taip, žmonių srautas didelis, taip, niekas ten nespėja suktis, bet ar nedakepta spurga privilios klientą dar kartą? Galbūt dėl to skubotumo tešloje jautėsi kepimo miltelių skonis. O gal net iškepusi ji būtų tokia aitri, gal čia receptas netikęs? Po to savaitgalio, kai turėjo nedirbti, Donut Tree sutrumpino darbo laiką ir pusryčiams spurgų nebesiūlo. Gal praėjus dar porai savaičių bumas atslūgs ir turėsim normaliai veikiančią spurginę?

Spurginė, Taikos pr. 80, toks kioskelis prie Eglės turgaus

geriausios spurgos klaipedoje

Kodėl manau, kad šita kukli spurginė dabar trina rankomis? Todėl, kad protingesni individai, neradę/nesulaukę spurgų Donut Tree, tikriausiai pasigūglina, susiranda, kad šitoj tai spurgų visada būna, ir nepatingi nulėkti iki to Eglės turgaus. Tiesa, čia jau ne centras ir mandriai su spurga rankoje bei puodeliu kavos nepasipuikuosi, bet užsimanęs tikrai padidinsi cukraus kiekį kraujyje. Kioskelis neišvaizdus ir nemadingas, toks paprastas paprastas, bet net ir prieš pat darbo pabaigą dar yra bent 5 skirtingų rūšių spurgų. Jos, laimė, mažesnės nei Donut Tree, o ir pigesnės. Užtat psichodelinės glajų spalvos užveda (ypač ryškiai žalias kriaušinis). Imu trijų skirtingų rūšių spurgų ir grįžusi namo ragauju. Spurgos riebokos, bet kartu sausos. Kaip tai įmanoma? Tiesiog aliejus susigeria į spurgos apačią ir tepa pirštus, bet tešla iš karto po glajumi sausa. Iš trijų glajų labiausiai patinka vyšnia šokolade. Taip, saldu net dantis gelia, bet jaučiasi bent kažkokios subtilios variacijos. Tuo tarpu kriaušinis glajus yra tiesiog ryškiai nudažytas cukrus, o rausvoji spurga skonio kaip kramtoma guma. Spurgų dar lieka ir šeštadienio čempionų pusryčiams.

Dar prieš rašydama žinojau: atsakymo į pavadinime užduotą klausimą nepateiksiu. Spurginės spurgos pernelyg blankios, o Donut Tree tapo chaoso auka. Kol kas atrodo, kad Klaipėdoje dar yra vietos geroms amerikietiškoms spurgoms, ypač jei jas keptų patirties jau turintys Donut Lab ar Holy Donut (pastarojoje, beje, puikūs beigeliai). Nežinia, kaip viskas susiklostys, bet kol kas visos klaipėdiškės spurgos nusileidžia toms, kurių ragavome Kaune. O beigelių išvis nėra.

skaniausios spurgos klaipedoje

Holy Donut beigeliai ir spurgos

Papildymas, 2016-02-16

Merry Donuts, H. Manto g. 8

Pajuto, oi pajuto Klaipėda, kad iš amerikietiškų spurgų galima pragyventi. Išsipildė mano spėjimas ir per pusmetį uostamiestyje duris atvėrė jau antra spurginė pavadinimu Merry Donuts. Kol kas spurgas jie kepa vos kelios dienos, todėl sunku pasakyti, kaip eisis toliau. Kol kas įspūdis… dvejopas. Pradėkim nuo to, kad vadinti spurgas žmonių vardais yra šiek tiek kanibališka. Duokit man vieną Beną (ir dar su baltu įdaru – kamon!). Na, bet tai tikriausiai padeda išsiskirti iš kitų. Taigi. Laisvą antradienį (su gimtadieniu, Lietuva!) užsukau pasidomėti, ką gero siūlo Merry Donuts. Interjeras šviesus, erdvus, vitrinėlė mažytė, bet pasirinkimas joje platus. Iš tikrųjų net sunkoka išsirinkti. Galiausiai apsisprendžiau ties Aiste ir Mantu, vėliau jiems į draugiją įtraukiau ir tą Beną. Iš šios trijulės kartočiau Aistę – dievaži, vyšnios, net ir truputuką sintetinės yra mano uogų uogos, karalienės, aš jų niekad neatsiganėdinu. Bet ir nepaisant mano šališkumo spurga buvo iškepusi gerai, nelabai riebi, glaistas pakenčiamai saldus. Štai Mantas buvo riebus, ant jo kokosų šiek tiek per daug, todėl palyginti su Aiste nublanko. Tuo tarpu Benas iš Bostono patiko mažiausiai. Įdaro mažai, pati tešla vienu metu atrodo ir sausa, ir ne iki galo iškepusi. Gal tik tos partijos brokas?

Mano manymu, visos šitos spurginės Klaipėdoje turėtų dar kurį laiką išsitekti. Ir sakau aš jums: pasiūlykit beigelių. Rimtai, kurie nors padirbėkit su receptais, deriniais, pasiūlykit šį tą klasikinio, šį tą įdomesnio ir jūs išlošit, o aš vis tįsiu savo prietelių pas jus pietauti!

Viršelio nuotrauka iš stocksnap.io