Gal skambės banaliai, bet man namų jaukumas neatsiejamas nuo kepinių kvapo. Gi iškart nuotaika pakyla, kai įžengus pro duris pakvimpa sausainiais, pyragais, keksiukais arba… duona. Vienu metu duoną kepdavau kiekvieną savaitę, kad būtų ką pusryčiams patiekti ar prie dubenėlio sriubos suvalgyti. Paskui nustojau. O dabar vėl pamažu prisimenu šių kepinių skonį. Viena gardžiausių ir dažniausiai kartotų yra ši duona su saulėje džiovintais pomidorais. Gražiai įdegusi (čia dėl pomidorų pastos), aromatinga, pikantiška. Ji tiks ne tik prie minėtos sriubos – ši duona skani ir viena, užtepta žalumynais pagardinta varške. Bet gana tuščiažodžiauti, pirmyn prie recepto!
2 nedideliems kepalėliams reikės:
25 g šviežių mielių
250 ml šilto vandens
1 v. š. cukraus
1 a. š. druskos
75 g saulėje džiovintų pomidorų
1 v. š. pomidorų tyrės
600 g miltų
2 v. š. aliejaus
Pirmiausia mieles užpilame šiltu vandeniu ir gerai išmaišome, kol nelieka mielių gumulėlių. Tada suberiame cukrų, druską ir nusausintus bei susmulkintus pomidorus, įpilame aliejaus. Masę išmaišome, įkrečiame pomidorų tyrę ir pamažu berdami miltus užminkome tešlą. Ji neturėtų būti per kieta, geriau minkštesnė.
Tešlą uždengiame ir pastatome šiltai pusvalandžiui. Kai tešla pakyla, padaliname ją į dvi dalis ir suformuojame kepaliukus, kuriuos paliekame kilti dar pusvalandžiui. Tuo metu orkaitę įkaitiname iki 200 ºC. Pakilusiuose kepaliukuose aštriu peiliu įpjauname negilias įpjovas, šauname juos orkaitėn ir kepame 25–30 min.
Ši duona atrodo ir kvepia labai apetitiškai, o džiovinti pomidorai suteikia subtiliai sūrių natų. Beje, panorėję pomidorų galite dėti ir šiek tiek daugiau – tada skonis bus dar ryškesnis.
Receptas iš Wypieki ze smakiem
Mmmm gundo minkyti :]
Kepiau ir aš, ir gavosi super, turbūt skaniausia duona iš visų bandytųjų (o bandžiau ne vieną ir ne dvi…). Tešlą ruošiau duonkepėje, miltų dėjau mažiau, kad tešla būtų minkštesnė, mano džiovinti pomidorai buvo ne aliejuje, o vakuumuoti, tai nereikėjo nei nuvarvinti, o ir pomidorų pastos turėjau, žodžiu, rezultatas tiesiog tobulas. Ačiū už puikų receptą
Rūta, kaip smagu, kad patiko :)
Dėl pomidorų – kai kepiau antrąkart šitą duoną, taipogi dėjau pomidorus ne iš aliejaus. Ir man kiek pritrūko aliejaus suteikiamo minkštumo, riebumo. Aišku, buvo labai skanu. Bet visgi man trūko…
pabandziau dar ir sia duonyte ,pasaka o ne duona ,pomidoru tyres nedejau ,bet ir siaip spalva grazi gavosi . Labai aciu
Siltute duona ant stalo, skonis dieviskas :) p.s. as ir nedejau pomidoru tyres, bet man jos ir netruksta net :) ir mano sauleje dziovinti pomidorai buvo ne aliejuje, kita karta pameginsiu su aliejum :) aciu uz receptuka! :)