vietnamietiškas sumuštinis

Vietnamietiškas sumuštinis su jautiena | Banh Mi

Antraštėje tikriausiai reikėtų prirašyti žodelį beveik. Mat Vietname garsiuosius sumuštinius banh mi gamina iš duonos, kuriai kepti naudojamas kviečių ir ryžių miltų mišinys. Taigi, tai nėra visiškai autentiškas receptas. O kiek skonis panašus į tikrąjį, sužinosiu šį rudenį keliaudama po Vietnamą.

vietnamietiškas sumuštinis

Norėdama nusiteikti kelionei iš anksto ir kaip nors ypatingai atsisveikinti su skaitytojais prieš išvykdama, sugalvojau pasidalyti banh mi receptu. O kelią iki jo padiktavo sutapimai, mat kaip tik besvarstant, ką čia tokio ypatingo pagaminus, gavau paragauti Feel the Beef 30 dienų brandintos sprandinės. Iš pradžių galvojau kokį seną gerą steiką pasičirškinti, bet vieną vakarą bevedžiojant šunį šovė puiki mintis – kodėl nepasigaminus vietnamietiškų sumuštinių? Kelios minutės gūglėj, ir receptas susidėliojo.

Prisipažinsiu, svarsčiau, ar reikia tą sprandinę marinuoti. Nuojauta kuždėjo, kad mėsa ir taip bus gardi, sultinga ir minkšta – juk brandinta (nuojauta neklydo). Bet vardan didesnės autentikos vis dėlto užmarinavau. Marinavimas pasiteisino tuo, kad galutinis sumuštinis įgavo dar vieną papildomą skonio natą. Bet jei tingisi terliotis arba nesinori bėgti iki parduotuvės dėl to žuvų padažo, marinuoti nėra būtina. Ypač brandintos mėsos galvijų, laisvai besiganančių Baltijos šalių pievose. 😉

vietnamietiškas sumuštinis

Kai iškepusi mėsą, kantriai palaukusi kelias minutes ir ją supjausčiusi pagaliau sukonstravau sumuštinius, noras numoti ranka į fotografavimą ir pagaliau paragauti buvo kone nenumaldomas. Bet ištvėriau. Ir, kaip sakoma, kenčiantiems dangus – tas pirmasis kąsnis buvo turbo! Sultinga mėsa, traškios marinuotos daržovės, švelni sriračos ugnelė ir mano mėgstamos kalendros – šitas derinys puikus. Berašydama užsimaniau vėl. Tad daugiau neaušinsiu burnos – štai ir receptas.

4 sumuštiniams Banh Mi reikės:

1 prancūziško batono
3 a. š. majonezo
1 a. š. sriračos
~300 g jautienos (pvz., sprandinės)
2 česnako skiltelių

2 v. š. rapsų aliejaus
1 v. š. rudojo cukraus
1 v. š. žuvų padažo

1 v. š. sojų padažo
1 agurko
saujelės kalendrų
Chalapos paprikų (nebūtinai)

Marinuotoms daržovėms:

1/3–1/2 baltojo ridiko
2–3 vidutinio didumo morkų
1 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
200 ml šilto vandens
100 ml cukraus
100 ml ryžių acto

Jautieną ir daržoves galite užmarinuoti iš ryto. Pradėkite nuo jautienos. Česnako skilteles nulupkite ir išspauskite. Gautą masę gerai išmaišykite su ruduoju cukrumi, žuvų ir sojų padažais ir rapsų aliejumi. Aptepkite mėsą iš abiejų pusių ir uždengę laikykite šaldytuve.

Morkas ir ridiką supjaustykite plonais šiaudeliais. Apibarstykite šaukšteliu druskos ir šaukšteliu cukraus, gerai išmasažuokite ir palaikykite apie 20 min. Per tą laiką daržovės išskirs sultis. Jas nukoškite, perplaukite tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite. Šiltame vandenyje ištirpdykite likusį cukrų, supilkite ryžių actą. Gautu marinatu užpilkite daržoves taip, kad būtų apsemtos, ir laikykite šaldytuve. Daržovių atliks ir kitam kartui.

Iš majonezo ir sriračos paruoškite aštrų padažą. Prieš kepdami mėsą riekelėmis supjaustykite agurką, nuskabykite kalendrų lapelius. Supjaustykite ir batoną – padalykite jį į keturias dalis, kiekvienos dalies šoną įpjaukite, kad išeitų tokia praskleidžiama bandelė.

Jautieną prieš kepdami apie 30 min. palaikykite kambario temperatūroje. Per tą laiką pasiruoškite kepti. Tą galima daryti kepsninėje arba rantuotoje keptuvėje. Jautieną kepkite iki pageidaujamo iškepimo lygio. Man patinka pusžalė/vidutiniškai kepta – būtinai rausvoka.

Iškepusią mėsą palaikykite kelias minutes (galite pridengti aliuminio folija) ir po to supjaustykite plonomis riekelėmis. Prancūzišką batoną iš vidinės pusės aptepkite aštriu padažu, į vidų dėkite mėsos, marinuotų daržovių, agurko riekelių ir viską karūnuokite Chalapos paprikomis bei kalendrų lapeliais.

vietnamietiškas sumuštinis

Mėsą sumuštiniams galima kepti keptuvėje iš anksto plonai supjausčius. Tuo atveju naudočiau ne brandintą jautieną, o šviežią. Plonai suraikyčiau skersai raumens skaidulų, užmarinuočiau ir iščirškinčiau.

Su šiuo skaniu (aš taip apsidžiaugiau, kad viskas pavyko!) receptu ir išleidžiu save atostogų. Laukia pora mėnesių Azijoje ragaujant, atrandant ir mokantis. Smalsu, kaip man seksis? Sekite Puodą Facebooke ir Instagrame, taip pat mudviejų su prieteliumi kelionių paskyrą Trys.

Receptą įkvėpė The Food Charlatan ir Bakers Royal

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *