kava

Kiaušininė kava | Cà phê trứng

Sako, kelionės keičia žmones. 2,5 mėnesio Azijoje mane tikrai pakeitė – grįžau vėl gerdama kavą, nutraukusi bene ketverius metus trukusią abstinenciją. Jei Taivane išragavau įvairiausias pieniškas arbatas, tai nukakus į Vietnamą buvo aišku: bent paragauti kavos būtina. Juk šis gėrimas – neatsiejama Vietnamo kultūros dalis.

Pirmą rytą Hanojuje dar nepuoliau į artimiausią kavinę, bet tos pačios dienos popietę jau kulniavau į Cafe Giảng – Senojo kvartalo (Old Quarter) pakraštyje esančią seną kavinę. Nors turistų jau suuosta, bet pakankamai autentiška – sausakimša, paprasta, lengvai pražiopsoma skubant pro šalį, siūlanti pigią, bet skanią kavą.

Jau buvau prisiskaičiusi apie garsiąją hanojietišką kiaušininę kavą, tad debiutui Vietname būtent ją ir pasirinkau. Įsimylėjau nuo pirmo šaukštelio! Tiršta, kreminė, stipri – tikras desertas puodelyje. Kai kurie ją prilygina skystam tiramisui. Prietelių tokios paragauti įkalbėjau tik po savaitės, o per tą laiką spėjau išmokti ją ruošti per kulinarijos pamoką.

kava
Kiaušininė kava, paruošta Hanojuje kulinarinės pamokos metu

Nors per tris Vietname praleistas savaites dažniau rinkausi paprastą vietnamietišką kavą, kiaušininės tikrai nepamiršau. Ir tinklaraštyje išjungdama atostogų režimą nusprendžiau pradėti nuo kavos – lyg kažko neįpareigojančio, bet drauge išskirtinio.

Pasakojama, kad kiaušininę kavą vietnamiečiai išrado kaip pakaitalą kapučinui. Karo metais (vieni sako, kad Antrojo pasaulinio; kiti – Vietnamo) stigo pieno, todėl jo putą išradingieji hanojiečiai pakeitė iki tirštumo išplaktais kiaušinio tryniais. Dabar gyvenimas geresnis, tad į kremą dedami ne tik tryniai, bet ir kondensuotas pienas. Nusiteikite – tai riebi ir sunki kava, desertas pats savaime. Nerekomenduočiau ja vainikuoti sočių pietų.

2 porcijoms reikės:

2 kiaušinių trynių
3 v. š. saldinto kondensuoto pieno
1 a. š. alkoholio, pvz., degtinės arba ryžių vyno
2 nedidelių puodelių stiprios kavos*
šokolado drožlių (nebūtinai)

Trynius atskirkite nuo baltymų (šiuos galite atidėti omletui arba pavlovai). Į vieną dubenį įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Kitą – su kiaušinio tryniais – įstatykite į tą karštą vandenį ir minutę paplakite trynius. Tokioje karšto vandens vonelėje tryniai pasterizuosis. Minutę paplakę sukrėskite kondensuotą pieną ir įpilkite pasirinktą alkoholį. Pastarasis nėra būtinas, bet jis šiek tiek sumažina kremo kiaušiniškumą, išgrynina skonį. Toliau plakite, kol trynių kremas taps tirštas ir pakankamai standus. Kavą ruošti mokinusi mokytoja liepė plakti 9 min. Bet darant nedidelę porciją pakanka ir daugmaž 5 min. Kai kremas standžiais kaspinais leisis nuo plakiklio šluotelės, bus gana plakti.

kava

Į puodelius įpilkite paruoštos stiprios kavos ir ant viršaus šaukšteliu uždėkite kremo. Jei norite, apibarstykite šokolado drožlėmis. Skanaukite šaukšteliu arba, gerai išmaišę, gurkšnokite. Kad kava lėčiau vėstų, galima puodelį įstatyti į dubenėlį su šiltu vandeniu (taip, kaip patiekiama Hanojuje).

Lygiai taip pat galite paruošti ir kakavą arba karštą šokoladą.

kava
Dabar kavą dažniausiai ruošiu vietnamietiškai. Tai lyg meditacija.

*Pagal vietnamietišką tradiciją, geriausiai tinka robusta. Bet Lietuvoje šimtaprocentinės robustos rasti sunku, tad tiks arabikos ir robustos mišinys arba kita jūsų mėgstama kava. Jei tokios neturite, rinkitės daugiau šokolado natų turinčiąją. Man labiausiai patinka kavą ruošti itališku kavinuku moka arba vietnamietiškais filtrais finais. Iš bėdos renkuosi prancūzišką presą, ypač jei vienu metu reikia pagaminti daug kavos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *