Štai Jums idėja vėlyviems savaitgalio pusryčiams arba priešpiečiams – orkaitėje kepti smidrai su minkštai virtais kiaušiniais ir vytintu kumpiu. Skaniausia, žinoma, pavasarį, nors šiais laikais prekybos centrų lentynose ir rudeniop galima aptikti žalių stiebų iš Pietų Amerikos – žemyno, kuriame tuo metu būna pavasaris.
Reikės:
ryšelio žalių smidrų
vytinto kumpio (tiek riekelių, kiek norite valgyti smidrų ūglių)
kiaušinių (vienas kiaušinis – vienam ūgliui)
alyvuogių aliejaus
druskos
Paruošiame smidrus: nupjauname sumedėjusius galus, juos truputį apskutame. Orkaitę įkaitiname iki 250 ºC. Smidrus patepame alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska. Kepame juos karštutėlėje orkaitėje 5–7 minutes. Į tą laiką išverdame kiaušinius. Dėmesio: jie turi būti skysti. Nepervirkite!
Paruošimas valgyti. Dalį smidrų ūglių suvyniojame į kumpio riekeles. Kitus paliekame valgyti su kiaušiniais. Tiesiog merkiame smidrų ūglius į skystus kiaušinių trynius ir valgome. Šalia galima patiekti prancūziško batono.
Vėl kaip aš mėgstu – paprasta, bet labai skanu. Salsvi smidrai, sodrus kumpis, kreminis kiaušinio trynys… mmm. O jei dar pridėsite taurę mimozos (su alkoholiu ar be), man rodos, išeis tikras amerikietiškas brančas.
pirma karta matau kad sparagus kazkas vadintu smidrais, kas cia per keistas zodis?! ((: bet siaip suintrigavo, as juos vis parduotuveje apziuriu viltingai, bet nesugalvoju ka padaryt
o aš ne pirmą kartą girdžiu, bet vis tiek sakau: šparagai. Ar yra kažkoks skirtumas??
Skirtumas tarp šparago ir smidro – kad smidras yra taisyklingai lietuviškai. Taip vadinti rekomenduoja kalbininkai. Kadangi aš su lietuvių kalba draugauju ir darbe turiu redaguoti/taisyti/adaptuoti, man jau tapo įprasta juos taip vadinti. Kalbininkų argumentas dėl smidrų – kad neva taip botanikai vadina. Šiaip pasigedau rimtesnių argumentų iš kalbininkų pusės. Bet pati, kaip minėjau, įpratau, ir dabar keista juos šparagais vadinti…
Hmm, idomu, nes as visad maniau ir vis dar manau kad sparagai ir smidrai skirtingi dalykai :) Siuo metu bazuojuos Londone, ir cia parduotuvej visad perku sparaginiu pupeliu, nes labai jas megstu, ir netoliese, bet visai atskirai, smidru rasti galima. Ir pavadinimas visai kitas, ir isvaizda skiriasi.. :)
Tai va, kad šparaginės pupelės ir yra visiškai kita daržovė. Asparagus – smidras – (arba kaip mėgsta vadinti lietuviai šparagas) yra tam tikro augalo ūglis. Šparaginės pupelės – snap beans – yra ankštinio augalo ankštys. Va :) Bet man ir šparaginės pupelės, ir smidrai/šparagai yra bais skanu!