Pradėsiu prisipažindama: aš nevalgau šaltibarščių (taip, galite aiktelėti). Kol kas, berods, esu sutikusi vos vieną kitą bendramintį; visi kiti tik baisisi, kaip aš, tūla lietuvaitė, galiu nevalgyti šaltibarščių. O visgi nemėgstu. Tas, kas sugalvojo suderinti barštelius ir rūgpienį, tikriausiai buvo sadistas. Bet gana apie tai, ko nemėgstu. Karštomis vasaros dienomis, kai troboje nėra kuo kvėpuoti, visai nesinori stovėti prie puodų. Norisi ko nors vėsaus ir gaivaus. Tokia yra ši šalta agurkų ir jogurto sriuba.

4 porcijoms reikės:

1 didelio agurko
2 stiklinių jogurto
2 arbatinių šaukštelių balto vyno acto arba citrinų sulčių
1 arbatinio šaukštelio alyvuogių aliejaus
2 arbatinių šaukštelių smulkiai sukapotų mėtų lapelių
1/2 arbatinio šaukštelio kapotų krapų
1 arbatinio šaukštelio druskos
mėtų šakelių papuošti

Agurką nulupame, perpjovę pusiau išsėkliname ir sutarkuojame burokine trintuve. Jogurtą išmaišome dideliame dubenyje. Sudedame nusunktus agurko tarkius, actą, mėtas, krapus, druską (aš bėriau ir baltųjų pipirų, bet tai nėra būtina). Viską gerai išmaišome ir įdedame į šaldytuvą kelioms valandoms.

Patiekiame su mėtų šakelėmis ir tuo šaukšteliu alyvuogių aliejaus.

Šaltsriubė

Skani sriuba. Lengva, gaivi, tačiau kartu soti. Man patinka, kad jai nereikia daug arba ypatingų sunkiai randamų produktų. Jei neturite/nerandate mėtų – tiesiog nedėkite, nieko baisaus! Ir mėgaukitės, ypač tie, kurie kaip ir aš neapkenčia tos rausvos kiekvienoje užeigoje randamos šaltos sriubos!

Šaltsriubė

Šaltinis: World Soups.