Sausainiai žmonėms ir šuniukams

Tikriausiai reikia papasakoti visą šito įrašo priešistorę…  Kaip žinia, po alaus virimo lieka labai daug grūdų. Jau įpratau kitą dieną po aluvirio kepti duoną su grūdais. Bet vis tiek gyvas galas iškeliauja šiukšlinėn. Todėl prietelius parūpino man dar vieną receptą – šuniškų sausainių. Iškepiau aš juos, patikrinau – šuva apsilaižydamas sukramtė ir dar paprašė. Taigi besigirdama kitam aludariui apie dar vieną būdą panaudoti salyklinius grūdus supratau (tiksliau, abu supratome), kad čia gi išeina visiškai žmoniški sausainiai. Vienintelis skirtumas – šuniškus reikia sudžiovinti, kad nesugestų, o žmogiškus paprasčiausiai iškepti. Ir iškepiau! Ir skanu! Neįkyriai saldūs, traškūs ir kvapnūs.

sausainiai

~40 sausainių reikės:

4 stiklinių naudotų salyklinių grūdų

2 kiaušinių

2 stiklinių miltų

1 stiklinės žemės riešutų sviesto arba rududu

Visus ingredientus išmaišome iki vientisos masės. Iš gautos tešlos (man abu sykius išėjo gana lipni, todėl formavau rankomis) formuojame sausainėlius. Šunims, sakyčiau, pakaktų ir mažesnių, žmonėms galima didesnius daryti. Sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname į 177 laipsnių orkaitę. Dabar skirtumas tarp žmoniškų ir šuniškų sausainių – žmoniškus kepame 30 min. ir traukiame lauk. Šuniškus po tų 30 min. džioviname 107 laipsnių orkaitėje maždaug 2-2,5 val. Paprasčiausiai praėjus 2 val. reikia pažiūrėti, ar jie pakankamai kieti ir trapūs; jei ne – džiovinimą pratęsti.

Štai ir viskas! Šuniškų sausainių saldumas po ilgo džiovinimo lieka dar mažesnis, labiau iš kvapo jaučiamas. Na, o žmogiški – maloniai saldūs ir sotūs.

sausainiai

Receptas Ron Dorsey, vyriškis netgi ketina sausainiais prekiauti!

4 comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *