Jau kurį laiką gyvenime stengiuosi vadovautis principu gali būti geriau. Tokia nuostata neleidžia užsistovėti, verčia temptis, stiebtis, tobulėti. Būtent ji išjudino mane iš Gargždų. Ji privertė pasimokyti kinų kalbos, labiau rūpintis savo kūnu ir siela, kritiškiau pažvelgti į savo darbą. Tą gali būti geriau principą pritaikiau net ryžiams! Matot, kad ir kaip man patiktų lipnieji ryžiai (juos virti jau mokėmės čia), kiek galima juos tokius vienodus valgyti?

Ir čia į sceną žengia maišyti ryžiai, japoniškai vadinami takikomi gohan. Įvairūs priedai pakylėja, paįvairina ryžius, suteikia papildomo skonio ir praturtina vitaminais. Dar viena gera žinia: galima naudoti kokias tik nori daržoves! Aš pateikiu gana paprastą variantą, kurį jūs, mieli skaitytojai, galite keisti kaip panorėję. Brokoliai, žiediniai kopūstai, šparaginės pupelės – tinka viskas!

ryžiai

Šitaip praturtinti ryžiai man labiausiai tinka prie korėjietiško stiliaus pusryčių arba vakarienės. Sriubos dubenėlis, maišyti ryžiai, pora daržovių užkandžių, žinoma, kimči… sotu ir maistinga!

4 porcijoms reikės:

2 stiklinių apvaliagrūdžių ryžių (sušiams)
3–4 džiovintų šitakių
1/2 didelės morkos
saujos šaldytų žirnelių
1,5 v. š. mirino
3 v. š. sojų padažo

Iš anksto užmerkite šitakes. Kol grybai mirks, nuplaukite ryžius ir suberkite į sietelį nuvarvėti 30–60 min.

Morką nuskuskite ir supjaustykite nedideliais plonais šiaudeliais. Išmirkusių šitakių galvutes susmulkinkite. Vandens, kuriame mirko grybai, neišpilkite – jį dar galėsite panaudoti.

Nuvarvėjusius ryžius suberkite į puodą. Ant viršaus išdėliokite morkas, šitakes ir žirnelius. Užpilkite miriną, sojų padažą, 3–4 v. š. vandens, kuriame mirko grybai. Galiausiai supilkite vandenį – pilkite tiek, kad vos apsemtų ryžius ir daržoves, taigi, maždaug dvi stiklines.

Atidengtą puodą užvirinkite ant smarkios kaitros, po to kaitrą sumažinkite, uždėkite dangtį ir virkite ~10 min. Nukėlę puodą nuo ugnies dar palaikykite ryžius garuose 10 min. Aš tą laiką išnaudoju baigdama ruošti kitus patiekalus.

ryžiai

Tokie maišyti ryžiai būna kvapnūs, subtilaus skonio, todėl neužgožia kitų patiekalų. Jei norisi valgyti tik juos (na, kaip pagrindinį patiekalą), siūlau pilti daugiau sojų padažo ir mirino.