Aštriarūgštę sriubą (angl. hot & sour soup) rastume daugelio kiniškų restoranų valgiaraštyje, net ir čia, Lietuvoje. Sykį valgiau tokios -rūgštės sriubos, kad po to parą skrandį skaudėjo. Todėl ilgą laiką jos baidžiausi, bet nuvykusi į Taivaną, žinoma, neatsispyriau pagundai. Ir patyriau nušvitimą – šita sriuba nebūtinai turi būti rėksmingai aštri ir rūgšti. Kaip tik priešingai – geriausia ji subtili, kuo harmoningesnė.

Apie harmoniją daug kalbėjau ir virdama aštriarūgštę sriubą su taivaniete Jodi, mokiusia mane Taivano virtuvės paslapčių. Ji atskleidė sriubai naudojanti ne šiaip sultinį, o, pavadinkim taip, ananasų ir pomidorų sultis, kad rūgštelė būtų subtilesnė. Pastaruoju metu prisiminusi šį patiekalą vis dėlto nusprendžiau nutolti nuo Jodi varianto (visų pirma todėl, kad vengiu pomidorų) ir virti paprastesnę, tradiciškesnę sriubą.

aštriarūgštė sriuba

Jei jau kalbame apie tradicijas, ir pati Jodi, ir kiti šaltiniai primygtinai teigia: visas aštrumas šitoje sriuboje turi kilti vien iš baltųjų pipirų. Jei nežinote, tai baltieji pipirai dominuoja daugelyje kinų patiekalų. Jie kvapnesni, aštresni ir ne taip krenta į akis, priešingai nei juodieji pipirai. Pageidaujamą rūgštumo lygį kuria ryžių actas, o kvapnumo suteikia sezamų aliejus. Šią šventąją trejybę į sriubą reikia sudėti pačioje pabaigoje, kad aromatai neišsisklaidytų.

Taigi, kol žiema dar nesibaigė, maloniai aštrios kiniškos sriubos Suan La Tang receptas.

2 sočioms porcijoms reikės*:

500 ml daržovių sultinio
1 v. š. sojų padažo
1–2 v. š. bulvių krakmolo (priklausomai nuo to, kiek tirštos sriubos norite)
1 nedidelės morkos
3–4 šitakių
nedidelės saujelės karštame vandenyje išmirkytų juodųjų grybų
~70 g tofu
saujelės bambukų ūglių
1 kiaušinio
maltų baltųjų pipirų pagal skonį
ryžių acto pagal skonį
1–2 a. š. sezamų aliejaus
smulkintų kalendrų lapelių patiekti

Puode ant vidutinės kaitros užkaiskite sultinį. Kol užvirs, morką, grybus, tofu ir bambukų ūglius supjaustykite šiaudeliais. Sultiniui užvirus įpilkite sojų padžao, sudėkite morką, grybus, tofu ir bambukus į puodą, pamaišykite ir virkite 5 min.

Tuo tarpu susmulkinkite kalendrų lapelius. Bulvių krakmolą išmaišykite šaltame vandenyje. Kiaušinį išplakite indelyje.

Sriubai pavirus supilkite bulvių krakmolo mišinį ir gerai išmaišę pakaitinkite vieną kitą minutėlę. Sriuba turėtų sutirštėti. Išjunkite kaitrą ir supilkite plaktą kiaušinį. Pildami plakinį nuolat maišykite sriubą, kad kiaušinis krekėtų dailiomis atplaišėlėmis, o ne ištisais “snargliais”. Galiausiai pagal skonį įberkite baltųjų pipirų, įpilkite acto, sezamų aliejaus ir išmaišykite. Mano skoniui pakanka 1 nubraukto arbatinio šaukštelio pipirų ir 2–3 valgomųjų šaukštų acto. Patiekite pabarstę smulkintomis kalendromis.

aštriarūgštė sriuba

Aromatinga, maloniai aštru, gaiviai rūgštu ir labai gardu! Dažnai ši sriuba verdama su mėsa, tad jei esate užkietėjęs mėsavalgis, galite drąsiai įdėti šiek tiek smulkintos kiaulienos arba vištienos. Man gardu ir be to. Vegetarišką suan la tang valgiau ir Taivane.

aštriarūgštė sriuba

Su dubenėliu ryžių aštriarūgštė sriuba – sotūs, bet neperkraunantys pietūs.

*Šio kiekio užtektų ir keturiems asmenims kaip įžangos į sotesnį valgymą.