Ilgą laiką jautiena man buvo sunkiai įkandamas (ir tiesiogine, ir perkeltine prasme) produktas. Tik maždaug prieš ketverius metus mudu su prieteliumi išmokome šitą mėsą gerbti, ją tinkamai ruošti ir, švelniai tariant, iš jos nebesityčioti. Visų pirma – pjaustyti skersai raumenų skaidulų. Visų antra – neperkepti. Gerai paruošta jautiena tirpte tirpsta burnoje!

Terijakio padaže pamarinuota ir trumpai apkepta jautiena taip pat tirpsta ant liežuvio. Šitą patiekalą paruošite labai labai greitai – tik spėkite šalia ryžių išsivirti, ir apetitiški jautienos gabalėliai su traškiomis daržovėmis jau garuos lėkštelėje.

2 porcijoms reikės:

~200 g jautienos
~70 ml terijakio
1 v. š. alyvuogių aliejaus (tinka ir graikinių riešutų arba sezamo sėklų aliejus)
1 didelės raudonosios paprikos
150 g brokolių žiedynų
1 nedidelės aitriosios paprikos (nebūtina, jei nesinori aštriai)

Jautieną įdėkite į negilų indą ir užpilkite terijakiu. Gerai įtrinkite (galite įberti šiek tiek juodųjų pipirų) ir palikite marinuotis 10–20 min. Tuo metu supjaustykite daržoves.

Įkaitinkite nelimpančią keptuvę, mėsą išimkite iš marinato (jo neišpilkite!) ir kepkite keptuvėje iki pageidaujamo iškepimo lygio. Aš dažniausiai taikau į medium – tokią mėsą labiausiai vertina prietelius. Mėsą išimkite iš keptuvės, ją švariai iššluostykite, įpilkite aliejaus, suberkite daržoves ir maišydami kepkite 2 min. Tada įpilkite 2 v. š. vandens, pakepkite dar 3 min. Supilkite marinatą, jei reikia, dar porą šaukštų vandens ir patroškinkite 1–2 min.

Sumaišykite mėsą ir daržoves ir patiekite su virtais ryžiais. Gardumėlis! Terijakis suteikia pikantiškumo, traškios daržovės – gaivos, o sultinga mėsa tampa finaliniu skonio akordu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šiek tiek pakeistas receptas iš delicious.magazine, 2010 m. kovo mėn. numerio