moliūgų duona

Moliūgų duona

Tas rudens didenybė moliūgas dažnai būna vienu ypu sunkiai įveikiamas. Na, užauga jie dideli, nors tu ką. Iškepi pyragą, išverdi sriubos, kokį troškinį prasuki, net vyrui alui virti dalį atiduodi… ir vis tiek to moliūgo dar yra! Ką dar su juo pagaminti? Iš tokios nevilties mano repertuare ir atsirado ši kvapni moliūgų duona. Ji puikiai tinka prie puodelio arbatos tokiomis šaltomis dienomis, kokios pastaruoju metu užklupo Lietuvą.

Vienam kepalui reikės:
250 g moliūgo
50+50 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti)
100 ml pieno
1/2 a. š. malto imbiero
1/4 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
miltų
25 g šviežių mielių
1 v. š. cukraus
1/2 v. š. druskos
1 kiaušinio
vandens

Moliūgą supjaustome kubeliais, užpilame vandeniu (kad kiek apsemtų) ir verdame apie 20 minučių, kol suminkštės. Moliūgą nukošiame ir sutriname iki vientisos masės, į ją įberiame imbiero, kvapiųjų pipirų, supilame pieną ir įdedame 50 g sviesto. Viską gerai išmaišome. Atvėsiname.

Ruošiame tešlą. Mieles ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinį, įberiame druskos, supilame paruoštą moliūgų masę, po truputį beriame miltus ir išminkome vientisą, prie delnų nelimpančią tešlą. Miltų kiekis priklausys nuo to, ar moliūgas labai vandeningas. Įprastai turėtų pakakti 300–400 g miltų. Išminkytą tešlą paliekame valandą iškilti. Kepimo formą ištepame riebalais ir pabarstome miltais. Iš iškilusios tešlos suformuojame kepalėlį ir dedame į formą. Prikaistuvyje išlydome 50 g sviesto ir dalimi jo ištepame tešlą. Tada šauname kepimo formą į neįkaitintą orkaitę. Kepame 45 minutes 180 ºC temperatūroje.

moliūgų duona
Duonai iškepus ją aptepame likusiu išlydytu sviestu ir dar kelias minutes palaikome orkaitėje.

moliūgų duona

Po to traukiame kepinį iš orkaitės, verčiam lauk iš skardos… ir ragaujam!

moliūgų duona

Minkšta kvapni oranžinė duonelė – tobulas kepinys vėsų rudens vakarą. Jei nekantru, riekiame duoną dar šiltą, užtepame sviesto, užsiplikome arbatos… Mmm… trūksta tik židinio ir šiltų kojinių ir tobulas vakaras garantuotas.

moliūgų duona

Receptas iš vokiško rinkinio Kochen mit Pfiff

5 comments

  • rasa parašė:

    moliugo duonos receptas liuks gavosi,pasirodo duonas ir orkaiteje galima išsikepti.receptas liuks

  • igne parašė:

    Rasa, man smagiausias kepimas tikriausiai ir yra duonų :) džiugu, kad patiko receptas.

  • Jura parašė:

    O man nesigavo… :( Mama sake ,, sugadinti produktai ir elektra”… O taip tikejausi. Matyt kazka ne taip padariau…

  • rozmarinas parašė:

    O man pavyko, puikiai išsikėlė ir išliko minkštutė net atšalusi. Na gal tai ir nėra skaniausia pasaulyje duona, bet su sviestu ar sūriu ir saldžia arbata tikrai skanu.

  • Elena parašė:

    tesla kyla :) ziuresim kas iseis :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *