Sezoniniai ingredientai man labai patinka. Na, kai kokio nors vaisiaus arba daržovės gali gauti tik labai ribotą laiką. Lauki visus metus, atsivalgai ilgam ilgam ir vėl lauki… Mano prietelius taip laukia žirnių – fanatiškai, nekantriai. Aš taip laukiu daug ko, o vos tik ant medžių ima gelsti lapai, imu dairytis dailių oranžinių daržo ponaičių – moliūgų. Ir kasmet žinau, kas iš to pilvūzo išeis. Dalį atseikėsiu vyrui, kad išvirtų alaus. Iš dalies išvirsiu gardžią kreminę sriubą. Ir būtinai – būtinai – iškepsiu cinamonu ir apelsinais kvepiantį kreminį moliūgų pyragą!
Tešlai:
250 g kvietinių miltų
125 g sviesto
1 kiaušinio
1 a. š. vanilinio cukraus
50 ml vandens
Įdarui:
600 g kubeliais pjaustyto moliūgo
1 cinamono lazdelės
40 g sviesto
150 g cukraus
4 kiaušinių
2 v. š. kukurūzų miltų
tarkuotos apelsino žievelės
Iš tešlai skirtų produktų paruošiame vienalytę tešlą. Jei (kaip aš) neturite virtuvinio kombaino, nepasididžiuokite ir sukiškite rankas į miltų, vanilinio cukraus, sviesto ir kiaušinio mišinį. Minkome tol, kol tešla pradeda lipti, ir pamažu pildami vandenį (visų 50 ml gali neprireikti) sumaišome vientisą elastingą tešlą. Padarome iš jos rutulį, įvyniojame į maistinę plėvelę ir įdedame į šaldytuvą 30 min.
Kol tešla šąla, paruošiame įdarą. Moliūgo gabalėlius sudedame į puodą, užpilame vandeniu, įmetame cinamono lazdelę ir užverdame. Užviręs moliūgas gana greitai suminkštės, taigi jį nukošiame, išimame cinamono lazdelę ir sutriname, kad neliktų gabalėlių. Sviestą išsukame su cukrumi ir kiaušiniais, supilame į moliūgų masę ir gerai išmaišome. Galiausiai beriame kukurūzų miltus ir tarkuotą apelsino žievelę ir dar kartą išmaišome.
Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Traukiame tešlą iš šaldytuvo. Išklojame ja sviestu išteptą kepimo skardą. Tešlą geriau iškloti plonu sluoksniu ir padaryti gana aukštus kraštelius, nes įdaro išeina nemažai. Ant tešlos pilame moliūgų įdarą, šauname pyragą į orkaitę ir kepame 30 min., kol įdaras sukreka.
Mamma mia! Kokia spalva, koks aromatas! Moliūgų įdaras kreminis ir lengvas, su vos juntamu saldumu ir maloniu apelsino aromatu. Moliūgų pyragas tiesiog tirpte tirpsta burnoje. Tai gražus ryškiaspalvis saulėto rudens akcentas.
Receptas iš: Wypieki ze smakiem
Žinok, aš tai tikrai nedrįstu kept jo. Baisu, kad mano ekspertai nevalgys, o aš iš paskos su lėkštele bėgiosiu norėdama juos įkalbėti paragaut…
Na, man šiuo atžvilgiu pasisekė – manasis ekspertas valgo viską :) Iš tikrųjų mane pyragas maloniai nustebino, nes anksčiau iš moliūgo tik sriubą viriau ir į troškinius įmesdavau.
Spalva tai pasakiška, skonis kaip supratau irgi :)
Aš vis dar neužmezgiau artimos draugystės su moliūgu, bet atrodo pyragas tikrai labai puikiai. Ta spalva! Mmm.. :)
Ko gero teks paeksperimentuot… Anyta užvertė naminiu sviestu, kiaušiniais o dar kaimynė puse bagažinės moliūgų prikrovė … reikia kažkaip sunaikint :) pažiūrėsiu kas gausis. Tada parašysiu
Ina, pabandyk :) Sulaukiau komentarų, kad vis dėlto ne kiekvieno skoniui tas moliūgų pyragas, bet laikausi savo – jis geras! Tik svarbu neperkepti įdaro :)
Visiems labai patiko. Valgė net moliūgų skeptikai ! Ačiū už gardų receptą :)
Sveiki, sumąsčiau ir aš vakar išsikepti moliūgo pyragą, tik gaila, jog nelikai sužavėta, kaip autorė. Nors mintis viduje kužda, jog kažkokiu tais būdu būtų įmanoma padaryti šį pyragą labai skaniu :) O šiaip labiausiai nuvylė, kad spalva nesigavo tokia gražiai morkinė kaip paveikslėlyje. Nors pas man apie morkinę spalvą nė kalbos nėra :D gavosi kažkokia kaip žalia :/
Kažkas nuostabaus! Labai labai labai patiko :) Įdaro pasidariau kone dvigubai daugiau, tad teko šiek tiek padidinti produktų skaičių ;D Tačiau tešlos pakako ir viengubos porcijos :) Likau labai sužavėta tiek vaizdu, tiek skoniu, tiek kvapu! Rudens pasaka! Ačiū :)
Mano seima nemegsta saldumynu taciau sis pyragas labai patiko. Jis nera labai saldus be to as dazniausiai nededu cinamono lazdeles, kukruzu miltu ir apelsinu zieveles bet ir be siu ingredientu iseina labai skanu. Be to ji pagaminti labai lengva kad ir pamirstu ka nors taciau viskas gaunasi labai gerai. Patarciau kas turite moliuga ir nezinote ka su juo daryti pasidaryti si pyraga.
Ačiū už receptą, pyragas tikrai tobulas :) Mano nevalgi ir alergiška 3 metų dama valgė pusryčiams, pietums ir vakarienei :) tiesa, sviesto dėti negaliu, tai dėjau gee sviestą. Kepu antrą kartą!
Noriu isbandyt
Bet ant greicio neturiu kukuruzu miltu
O jei kvietiniu idejus?
Arba varskes?-ar pasisektu?
Daiva, miltai “suriša” tą įdarą. Galite kukurūzinius pakeisti kvietiniais (tik patarčiau persijoti, kad nebūtų gumulėlių) arba visai nedėti – tada įdaras bus šiek tiek minkštesnis, kremiškesnis, bet skoniui tai neturės jokios įtakos.
Neskani tešla. Reikia paskaninti. Norisi puresnės. Į įdarą įtarkuokit šviežio imbiero. Tapo šimtąkart skanesnis, nes to moliūgiškumo jaučiasi mažiau :) pačio įdaro reikia žymiai daugiau nei recepte nurodyta. Reikia rimtai dar padirbėti su receptu, kad būtų valgoma visiems.
Iškepiau draugei su gimtadieniu nežinodama, kas gausis. Visi valgė ir gyrė. Tiesa, neturėjau apelsino žievelės, tai įdėjau džiovinto imbiero miltelių.