Man labai patinka maistas, kurį galima valgyti rankomis. Visokie saldžiai aštrūs vištienos sparneliai, pikantiškos bulvių skiltelės, sumuštiniai, piršteliai – kuo nešvariau, tuo geriau. Esu jutiminis sutvėrimas, kuriam patinka čiuopti ir liesti, duoti rankoms darbo. Ir nesvarbu, kad pavalgius pirštai riebaluoti, kad lūpų kampučiai išsitepę padažu. Valgyti taip paprastai ir ūkiškai labai smagu. Niekas nesako, kad taip lapnoti tinka viešumoje, bet namie, kur niekas nemato, kartais labai gera apsišnerkšti. Apie tokį apsišnerkštimą galvodama ir kepiau šiuos gardžius lipnius šonkauliukus!
4 porcijoms reikės:
1 kg mėsingų kiaulienos šonkaulių
220 ml hoisin padažo
2 v. š. skysto medaus
3 v. š. ryžių acto
3 traiškytų česnako skiltelių
Šonkaulius sudedame į didelį puodą, užpilame vandeniu, šį užviriname ir sumažinę ugnį paliekame burbuliuoti 40 min. Po to nukošiame ir šonkauliukus nusausiname. Dubenėlyje sumaišome hoisin padažą, medų, ryžių actą ir traiškytas česnako skilteles. Kepimo skardą išklojame aliuminio folija, imame šonkauliukus, aptepame padažu ir dedame į skardą. Ją šauname į 200 ºC kaitrumo orkaitę, kurioje įjungta grilio funkcija (tokia). Šonkauliukus kepame 10–15 min., kas kelias minutes vis patepdami likusiu padažu.
Greta šonkauliukų patiekiame orkaitėje keptų bulvių skiltelių ir kopūstų salotų. Joms tereikia smulkiai supjaustyti baltagūžį kopūstą, sutarkuoti morką, kelis šaukštus švelnaus neriebaus majonezo išsukti su žaliosios citrinos sultimis ir viską gerai išmaišyti.
Hoisin padažas – tikras stebukladarys. Šonkauliukai ir aštrūs, ir salsvi, ir sūroki ir, žinoma, lipnūs. Nusiteikite išsimaknoti iki ausų ir trumpam grįžti į vaikystę.
Receptas iš delicious.magazine 2009 m. lapkričio mėn. numerio