Vos pradėjus vėsti orams užsimaniau ko nors tiršto ir kvapnaus… Šiek tiek aštraus, šiek tiek rūgštaus ir būtinai būtinai su kokosų pienu. Norėjosi jo sukuriamos šilkinės tekstūros, bet labai ryškaus skonio. Kuo ryškiau – tuo geriau!
Bandydama pataikyti į pačios susigalvotą skonį kelias savaites eksperimentavau, daržovių stalčių šaldytuve prikroviau kalendrų, aitriųjų paprikų ir citrinžolių, o nuo viršutinės lentynos niekada nedingdavo kokosų pieno skardinė. Galutinis skonis ir patiekalo idėja susiformavo tik tuomet, kai sugalvojau į dėti lašišos. Tuo metu (ir dar kol kas, rašant šias eilutes) man buvo lašišų manija. Matyt, uoliai dirbančios smegenys reikalavo omega-3 riebiųjų rūgščių. Kad lašišai vienai nuobodu nebūtų, į draugiją įprašiau krevetes. Ir štai – tolimus kraštus primenanti, bet lietuvišką žvarbą puikiai išsklaidanti aštriai rūgšti sriuba su lašiša ir krevetėmis. Ir ryžių makaronais. Visus būtina-nebūtina-keistina išsiaiškinsim pakeliui, taigi – receptas.
4 porcijoms reikės:
~150 g lašišos filė be odelės
8–10 krevečių
4 porcijų ryžių makaronų (arba 1 pakelio)
1 žaliosios citrinos
2 cm imbiero šaknies
1 citrinžolės stiebelio
1 l daržovių sultinio
1/2 skardinės kokosų pieno
2 v. š. žuvų padažo
4–5 mažų aitriųjų paprikėlių (arba 1 didelės)
raudonojo kario pastos arba miltelių
ryšelio šviežių kalendrų
galiuko cukinijos
šiek tiek bambuko ūglių (nebūtinai)
šitakių (taip pat nebūtinai)
Dideliame puode užvirinkite sultinį. Tuo tarpu lašišą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Paruoškite krevetes. Galvas nusukite, prakirpę kiautą nugaroje ištraukite virškinamąjį traktą (tą juosvą siūlelį) ir nulupkite kiautus. Kiautų ir galvų neišmeskite. Citrinžolės stiebelį keliose vietose įlaužkite arba įdaužkite peilio ašmenimis. Imbierą galite perpjauti per pusę.
Sultiniui užvirus, sudėkite krevečių kiautus, citrinžolę, imbierą ir aitriąsias paprikas. Sumažinkite ugnį ir virkite, vis nugraibydami putas. Praėjus 15–20 min. sultinį nukoškite. Patarčiau košti bent du kartus, nes kokia krevetės koja nutrūkusi būtinai prasprūs.
Kol sultinys vėl įkais iki virimo, supjaustykite daržoves arba grybus, jei naudojate. Paruoškite bambukų ūglius. Sultiniui užvirus supilkite žuvų padažą ir sudėkite raudonąjį karį. Kario dėkite tiek, kokio aštrumo pageidaujate. Aš dažniausiai nusiperku 4–6 porcijoms skirtą pakelį pastos ir sudedu visą.
Sudėkite į sultinį pjaustytas daržoves ir grybus, sudėkite lašišos gabalėlius ir krevetes. Supilkite kokosų pieną. Truputį pakaitinę sudėkite ryžių makaronus. Šildykite, kol krevetės ir lašišos išvirs, o makaronai suminkštės (ne ilgiau nei 5–7 min.).
Žaliąją citriną supjaustykite ketvirčiais, kalendrų lapelius nuskabykite ir susmulkinkite. Ryžius išdėliokite lėkštėse, išpilstykite sriubą ir patiekite apibarstę kalendromis. Ant viršaus užspauskite žaliųjų citrinų sulčių pagal skonį.
Įsivaizduodama šio patiekalo skonį visaip guglinau. Ieškojau kažko tailandietiško, bet galiausiai supratau, kad nebus tai nei autentiška tom yum, nei tom kha sriuba. Tai tik improvizacija šia tema. Šildanti, maloniai aštri improvizacija. Beje, jei bijote aštrumo, vietoje pusės skardinės kokosų pieno supilkite visą – sriuba iškart sušvelnės. Ją galite papildyti įvairiomis daržovėmis, kad taptų tirštesnė, panašesnė į troškinį. Galite nenaudoti ryžių makaronų ir patiekti sriubą su virtais ryžiais. Arba ryžių makaronus išvirti atskirai ir patiekdami ant jų užpilti sriubą.