Šita sriuba mūsų namuose jau seniai tapo hitu numeris vienas. Dažną rudenį prietelius, sukdamas ratus virtuvėje, klausinėja: O kada virsi svogūnų sriubos? Jau seniai buvo… Ji ne tik skani, soti, šildanti, bet ir gana nebrangi, ypač jei nepilsite baltojo vyno. Beje, šita sriuba gardi ir be pašvitų, nors su sūrio kepurėle ji tampa šventiškesnė, sekmadieniškesnė.
4 porcijoms reikės:
3–4 didelių svogūnų
šiek tiek sviesto
1 šaukšto miltų
1 litro sultinio
1 stiklinės sauso baltojo vyno
1 prancūziško batono
100 g tarkuoto sūrio
pipirų
Svogūnus reikia nulupti ir supjaustyti pusžiedžiais arba sutarkuoti. Supjaustymas kainuoja mažiau ašarų ir netrunka ilgai. Kol pjaustome svogūnus, galime paruošti sultinį. Svogūnus rekomenduoju pjaustyti kuo ploniau, tada jie apkepę ir išvirę būna minkštučiai, tirpte tirpsta burnoje… Kai svogūnai sudoroti, puode išlydome porą šaukštų sviesto ir kepame svogūnus, kol jie suminkštės ir taps skaidrūs, gali šiek tiek pasikaramelizuoti – bus tik daugiau skonio natų. Įberiame šaukštą miltų, išmaišome ir dar minutėlę pakepiname svogūnus. Į puodą supilame visą sultinį, stiklinę vyno ir maišydami kaitiname. Užvirus sriubai paverdame dar 15 min. Geriau neskubėti, kad neliktų to svogūniško aitrumo.
Kol sriuba verda, paskrudiname riekelėmis supjaustytą prancūzišką batoną. Kartais jas šaunu į orkaitę, kartais apkepinu svieste – visaip būna skanu.
Išvirusią sriubą supilame į dubenėlius, ant viršaus tupdome po porą skrebučių, apibarstome tarkuotu sūriu ir dedame į orkaitę. Šildome, kol išsilydys sūris.
Kol sriuba verda, paskrudiname riekelėmis supjaustytą prancūzišką batoną. Kartais jas šaunu į orkaitę, kartais apkepinu svieste – visaip būna skanu.
Išvirusią sriubą supilame į dubenėlius, ant viršaus tupdome po porą skrebučių, apibarstome tarkuotu sūriu ir dedame į orkaitę. Šildome, kol išsilydys sūris.
Svogūnų sriuba – viena mano mėgstamiausių. Anksčiau ją virdavau nepildama vyno (taip, žinoma, irgi galima), bet su vynu atradau kitą skonį, taip pat puikų. Sriuba būna ryškesnė, aitresnė ir labai gardi. Neteigiu, kad tai klasikinė prancūziška svogūnų sriuba, bet, kaip sako, Prancūzijoje kiekviena šeimininkė turi savą ir nepakartojamą svogūnų sriubos receptą.
Mmm, atrodo ir skaitosi labai skaniai!
Gaminau šiandien pagal Jūsų receptą – vėl pirštus apsilaižėm :) ačiū!
Tikrai labai skanu. Aciu .
Ačiū, LABAI skani sriuba pavyko :) ir labai paprasta pagaminti :)
Per daug svogūnų. Dadėjom druskos, bet teko pridėt dar ir pipirų.