Keksiukas yra puikus kepinys. Jis gali būti kasdieniškas ir šventiškas, dailiai apteptas glajumi. Gali būti kuklaus, paprasto (bet jokiu būdu ne prasto!) skonio arba pagardintas įmantriausiais priedais. Šiuos keksiukus su kriaušėmis priskirčiau prie tų paprastų, bet ne prastų. Jie ne per saldūs, malonios tekstūros, o kriaušės suteikia įdomesnių natų. Be to, pabarstyti cukraus ir cinamono mišiniu jie pasidengia rusva plutele.
Keksiukus su kriaušėmis kepu kasmet, kai tik mane pasiekia kriaušių derlius iš tėvų sodo.
6 keksiukams reikės:
1 didelės kriaušės
125 ml augalinio aliejaus
75 g cukraus
1 kiaušinio
150 g miltų
1/2 a. š. kepimo miltelių
šiek tiek cukraus ir cinamono pabarstyti
Kriaušę reikia nulupti, išpjauti sėklas ir supjaustyti mažais kubeliais. Sumaišome aliejų, cukrų ir kiaušinį, po truputį įmaišome miltus ir kepimo miltelius. Galiausiai suberiame kriaušės gabalėlius ir gerai gerai išmaišome. Tešla turėtų gautis gana tiršta, patogi krėsti į kepimo arba keksiukų formas. Keksiukų kepimo formą ištepame riebalais (arba įdedame popierinių formelių) ir į kiekvieną įdubimą įkrečiame po porą šaukštų tešlos. Paviršių pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu ir kepame iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje 15–20 min.
Tikras gardumėlis. Skanu ir dar šiek tiek šilti, ir jau atvėsę. Keksiukai su kriaušėmis man netgi skanesni nei su obuoliais – tolygesni, švelnesni. Kriaušių gabalėliai nepastebimai susilieja su tešla, suteikia šiek tiek gaivos ir visas kepinio kąsnis tirpdamas pranyksta burnoje… Rekomenduoju!
Receptas nebepamenu iš kur, iš kažkokio rudeniškų receptų žurnalėlio.
Sekmadieni buvo isbandytas sitas receptas. Desimt balu !!!!!
Be proto skanu buvo. Dekui!
Edita, super :))) Aš mąstau vėl jų išsikepti, jei oras ir toliau toks rudeniškai niūrus laikysis, gal praskaidrins dienas…
Super kelsiukai! Labai paprasta pasigaminti. Gaminau pagal recepta, bet siandiem kepsiu ne su krausemis o su bruknemis:)