svogūnų marmeladas

Svogūnų marmeladas

Patinka man, kai namie būna įvairiausių konservų: padažų, čatnių, kimči ir kitokių gėrybių. Jei virtuvėje praleistas pusdienis galiausiai virsta keliais stiklainiais skanėstų, kuriuos reikalui prispaudus galiu panaudoti gamindama valgį, tas pusdienis nenueina veltui. Visi tie stiklainėliai – tai tarsi laiškas sau, skonių sparnais nulakdintas į ateitį. Štai, mieloji, pažvelk, kaip aš tavimi pasirūpinau, kad badauti netektų! Pamatai tokį šaldytuve ir gera pasidaro…

Taip yra ir su šiuo gardutėliu svogūnų marmeladu. Pora valandų, o gėrio – mėnesiui į priekį. Sunkiausia, žinoma, akims. Kad ir kaip bežiūrėsi, supjaustyti bent kilogramą svogūnų nėra lengva ir paprasta, bet galutinis rezultatas atperka bet kokias kančias. Tirštas, salsvas, su puikia liežuvį kutenančia balzaminio acto užuomina. Ką čia daugiau berašyti, traukit aštriausius peilius, lupkit svogūnus ir virkit virkit virkit…

svogūnų marmeladas

Reikės:

1 kg plonais pusžiedžiais supjaustytų svogūnų
25 g sviesto
70–100 ml balzaminio acto
50 g rudojo cukraus
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
čiobrelio šakelės

Dideliame puode (visada imkite didesnį, nei manote, kad užteks) and vidutinės ugnies išlydykite sviestą, sudėkite pjaustytus svogūnus, pabarstykite druska ir pipirais, įmeskite čiobrelio šakelę. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir svogūnus maždaug pusvalandį vis pamaišydami kaitinkite, kol suminkštės. Saugokite, kad nepridegtų! Kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti, gali praeiti ir daugiau nei pusvalandis – nieko tokio; kuo ilgiau, tuo švelnesnis galiausiai bus marmeladas.

Kai svogūnai tampa skaidrūs ir minkšti, supilkite cukrų ir actą, išmaišykite ir ant tos pačios nedidelės ugnies gerą pusvalandį maišydami kaitinkite. Pakartosiu: kuo ilgiau, kuo lėčiau svogūnai šutinsis, tuo bus geriau. Geriausias rodiklis – kaitinti, kol išgaruos skystis. Marmeladui sutirštėjus išgriebkite čiobrelio šakelę. Marmeladą galima naudoti iš karto arba sandariuose induose laikyti šaldytuve. Geriausia suvartoti per mėnesį.

svogūnų marmeladas

Rezultatas – salsvas pikantiškas pagardas… beveik prie visko. Kepsit kalėdinę antį? Patiekite su šiuo marmeladu! Užsuko svečių, nežinote, kuo pavaišinti? Skrudinate duoną, tepate minkšto ožkų pieno sūrio, ant viršaus – po šaukštelį šito marmelado, ir brusketos paruoštos. Patiekite su salsvu baltu vynu, pavyzdžiui, vėlyvo derliaus rislingu.

svogūnų marmeladas

Receptas iš Our Kitchen.

5 comments

  • Indrė parašė:

    Aš irgi ruošiuosi virti, nes pirktas M&S kažkuo netenkina

  • Jurgita parašė:

    Aš Londone kokio skanaus valgiau, pagaminto su raudonuoju vynu… Pamačiau taviškį ir užsimaniau, ką dabar daryt :))

  • Ignė parašė:

    Jurgita, teks arba virti, arba kur nors ieškoti :) Beje, turiu pasižymėjusi ir variantą su vynu – kai vėl išpuls nuotaika svogūnus pjaustyti, išmėginsiu.

  • Ilona parašė:

    Išbandžiau jūsų receptuką.Man kažkodėl,įdėjus į šaldytuvą,sukietėjo ir greičiau gavosi džemas,nei uogienė…Galbūt per ilgai viriau???Bet skonis žinoma nuo to nenukentėjo,bet estetinis vaizdas nelabai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *