Kartą manęs paklausė, ar sportuoju. Ir susimąsčiau… Pusmaratonių kaip prietelius nebėgioju, triatlonų kaip net keli draugai ir giminiečiai neįveikinėju (mano mėgstamiausias plaukimo stilius – kirvuku į dugną…), teniso nežaidžiu, pilatese ir jogoj nesirangau. Taigi, nesportuoju. Bet… judu! Vaikštau, šokinėju per virvutę, važinėju dviračiu – judu taip, kaip noriu, kaip man patinka. O visų geriausia, kad taip judant įsijungia smegenys. Daug visko apgalvoju sukdama ratus parke. Kai kurios mintys taip ir lieka mintimis, o iš kitų išsivysto idėjos, galiausiai virstančios darbais. Taip buvo ir su šita pica. Vieną dieną vaikščiodama prisiminiau, kaip vaikystėje per pasninką mama (linkėjimai, mama, žinau, kad skaitai!) kepdavo tokį mielinį pyragą su svogūnais. Paprastas tai buvo kepinys, bet aš jo galėdavau daug sukirsti, nesvarbu, kaip dažnai jis atsirasdavo ant stalo. Taip bebraidant prisiminimuose šovė mintis: reikia išsikepti picos andainykščio mamos pyrago garbei. Su svogūnais, bet karamelizuotais. Ir su ožkų pieno sūriu, nes jo buvau baisiai pasiilgusi. Galutinį skonių derinį pakuždėjo gargždiškiame restorane Lijo (linkėjimai ir jiems, kaimynams mano!) patiekiamos brusketos. Porąsyk paeksperimentavus su greitu svogūnų karamelizavimu (apie jį šiek tiek žemiau) gimė tokia pica. Prietelius jau klausė, kada vėl. Greitai, mielasis, greitai.

Vienai picai* reikės (∅ ~28 cm):

20 g šviežių mielių
1 v. š. cukraus
50 ml alyvuogių aliejaus + padui patepti
125 ml šilto vandens
žiupsnio druskos
~220 g kvietinių miltų + stalviršiui pabarstyti
čiobrelių
ožkų pieno sūrio
saujos kedrinių pinijų

Svogūnams:
2–3 didelių svogūnų
1 v. š. sviesto
žiupsnelio druskos
šlakelio balzaminio acto

Pradėkime nuo pradžių – nuo tešlos. Dubenyje sutrupinkite mieles, užpilkite šiltu vandeniu, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite. Į gautą skystį supilkite alyvuogių aliejų, įberkite druskos. Dar sykį išmaišykite ir pradėkite pamažu berti miltus. Berkite ir maišykite, berkite ir maišykite, kol tešla taps gana tvirta ir atšoks nuo dubens sienelių. Tuomet pasimiltuokite rankas ir likusius miltus įminkykite. Tešla turi išeiti minkšta ir elastinga, ji gali truputį lipti prie rankų, todėl neskubėkite suberti visų miltų – geriau tai darykite po truputį. Gautą tešlą sudėkite į miltais pabarstytą arba alyvuogių aliejumi išteptą dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir kildinkite maždaug 1 val.

Tuo tarpu paruoškite karamelizuotus svogūnus. Įprastai šis procesas užtrunka apie valandą, bet pasinaudojus šiuo metodu man pavyko laiką sutrumpinti iki 20–30 min. Jei bijote eksperimentuoti, rinkitės lėtesnį būdą arba dėkite ant picos svogūnų marmeladą (aš gaminu pagal šį receptą). O jei nebijote, pirmyn: nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Talpioje keptuvėje, puode arba troškintuve (geriausia, kad tas indas truputį liptų) įkaitinkite sviestą ir sudėkite pjaustytus svogūnus. Maišydami kepinkite ant gana smarkios ugnies, kol ant dugno pradės rastis ruduma – tai tas besikaramelizuojantis natūralus svogūnų cukrus. Šliūkštelėkite į puodą vieną kitą šaukštą vandens ir įnirtingai maišykite, kad toji ruduma atšoktų nuo dugno ir pradėtų veltis ant svogūnų. Taip vis kartokite, kol svogūnai dailiai parus. Kaip minėjau, man prireikia 20–30 min. Kai jau būsite patenkinti vaizdeliu, šliūkštelėkite paskutinį šaukštą vandens ir šlakelį balzaminio acto, pagardinkite svogūnus druska ir gerai išmaišę nukelkite nuo kaitros. Sudėkite į indą, kad pravėstų. Svarbu nepilti per daug vandens, antraip svogūnai paprasčiausiai troškinsis, o ruduma formuosis labai lėtai. Karštis, maišymas ir šlakelis vandens – greitai karamelizuotų svogūnų formulė.

Jei jau turite ir tešlą, ir svogūnus, metas kepti picą! Orkaitę įkaitinkite iki 230 °C (kuo karščiau, tuo geriau!). Skardą išklokite kepimo popieriumi. Pusę tešlos iškočiokite ant miltais pabarstyto stalviršio ir perkelkite į kepimo skardą. Pagrindą aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite čiobreliais. Ant viršaus paskirstykite karamelizuotus svogūnus, o tarp šių prikrėskite minkšto ožkų pieno sūrio. Pašaukite picą į orkaitę ir kepkite 7–8 min. (jei vienas orkaitės kraštas kaista labiau už kitą, įpusėjus kepimo laikui skardą apsukite). Kai matysite, kad picos kraštai dailiai pakilo ir ėmė rusti, traukite skardą lauk. Apibarstykite picą kedrinėmis pinijomis ir šviežiais čiobreliais ir prieš pjaudami porą minučių palaikykite.

pica

Viskas! Paprasta ir gardu. Ingredientus taip pat galite keisti pagal užgaidą, pvz., naudoti pelėsinį sūrį arba picą apšlakstyti balzaminio acto padažu. Tokia pica tiks ir sekmadienio pietums, ir vakarėliui. Beje, ruošdamiesi priimti svečius galite prikepti daug nedidelių tokių picyčių, tik kepimo laiką atitinkamai sutrumpinkite. Tiks prie salsvo balto vyno arba tiesiog… viena!

pica

*Pastaba: tešlos iš nurodyto ingredientų kiekio pakaks dviem picoms. Jei neketinate suvalgyti abiejų, atlikusią tešlą sandariai supakuokite ir įdėkite į šaldiklį.

pica