Va! – sakysit. – Tik neseniai rašė apie kvietinių produktų atsisakymą, o dabar receptas su sumuštinių duona! Bet juk kartais galima! O ir paprastąją duoną visada galima keisti naudingesne, pvz., viso grūdo arba praturtintą įvairiomis sėklomis. Be to, negalėjau neatiduoti pagarbos produktui, kurį taip pamėgau Japonijoje. Matot, aš labai mėgstu kiaušinius. Nuo pat vaikystės mėgau. Man atrodo, kad kiaušinis viską pataiso – ir sumuštinį, ir kokį ryžių stir-fry, ir burgerį, žinoma. Mėnesį mėgindama pažinti Japoniją atradau vietinius sumuštinius su kiaušinių salotomis. Jie nuostabiai švelnūs, kreminiai, be tų piktų česnakų, kurių vis prideda pas mus parduodamose kiaušinių salotose. Ypatingo skonio toms japoniškoms kiaušinių salotoms suteikia japoniškas majonezas. Mūsuose man nepavyko jo rasti, todėl pasinaudojau interneto platybėse rasta formule. Atkreipkite dėmesį, kad papildomo cukraus galite ir nedėti – pakeiskite jį mirinu arba tiesiog rinkitės salsvesnes garstyčias ir majonezą.

4 porcijoms reikės:

4 kiaušinių
2 v. š. majonezo
0,5 a. š. ryžių acto
0,5 a. š. cukraus arba 1 a. š. mirino
1 a. š. švelnių garstyčių
grūstų juodųjų pipirų
8 riekių sumuštinių duonos

Pirmiausia kietai išverdame kiaušinius. Aš darau taip: užverdu prikaistuvyje vandenį, tada atsargiai į jį suleidžiu kambario temperatūroje pašilusius kiaušinius ir verdu 8 min.


Patarimas: Kad būtų lengviau kiaušinius lupti, prieš virdami pradurkite drūtgaliuose mažytes skylutes (aš naudoju storesnę siuvinėjimo adatą, ji tvirta, nelinksta), o išvirusius kiaušinius nedelsdami panardinkite į kuo šaltesnį vandenį. Tokia gudrybė ypač praverčia tada, kai kiaušiniai privalo atrodyti dailiai, pvz., gaminant įdarytus kiaušinius arba dedant ant salotų.


Kol kiaušiniai vėsta, dubenėlyje sumaišykite majonezą, ryžių actą, cukrų arba miriną, garstyčias ir juoduosius pipirus. Maišykite, kol cukrus ištirps. Nuluptus kiaušinius sudėkite į indą ir sutrinkite šakute. Man patinka stambesniais gabalėliais, todėl darykite tai savo nuožiūra. Sumaišykite kiaušinius su padažu.

Vieną sumuštinių duonos riekę padėkite ant pjaustymo lentelės ir gausiai aptepkite įdaru. Paskaičiuokite, kad įdaro pakaktų keturiems tokiems suvožtiniams. Ant viršaus klokite antrą duonos riekę ir prispauskite. Tuomet aštriu peiliu nupjaustykite plutą. Tai daryti, be abejo, nėra privaloma, bet be plutos sumuštinis būna dar puresnis.

sumuštiniai su kiaušiniais

Kartokite, kol sunaudosite visą įdarą ir duoną.

sumuštiniai su kiaušiniais

Tokie sumuštiniai – ne tik puikus (ir greitas!) išsigelbėjimas nuo alkio, bet ir šaunus būdas papildyti pietų dėžutę. Beje, nors šis receptas gana “nuogas”, niekas netrukdo į jį įdėti plonai pjaustytų agurkų arba salotų lapų. Skanaus!

sumuštiniai su kiaušiniais