Arba, kaip aš mintyse praminiau, rudens derliaus salotos. Labai paprastos ir lengvai pagaminamos, skirtos toms dienoms, kai reikia greitai, bet maistingai. Tai puikūs darbo dienos pietūs arba potreniruotinis užkandis. Tiks jos ir kaip salotos prie pagrindinio patiekalo, pavyzdžiui, kiaulienos.
Visa šių salotų paslaptis – ingredientų dermė. Gražgarstės suteikia aštrumo, riešutukai (beje, nuo medžio tėvų kieme!) traškumo, o intensyvų bulvių saldumą atsveria šlakelis kitas sojų padažo. Taip, būtent sojų padažas, mano galva, šį patiekalą ir suriša, harmonizuoja.
Trumpam receptui ilgos įžangos nereikia. Taigi, be ditirambų – saldžiųjų bulvių salotos su graikiniais riešutais ir gražgarstėmis.
2 porcijoms reikės:
2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių
saujelės gliaudytų graikinių riešutų
~35 g gražgarsčių
grūstų juodųjų pipirų
šlakelio augalinio aliejaus
1–2 v. š. alyvuogių aliejaus
1–2 v. š. sojų padažo
Procesas pasakiškai paprastas. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ºC. Tuo tarpu nuskuskite saldžiąsias bulves ir perpjaukite per pusę. Jei bulvės gana stambios, supjaustykite ketvirčiais. Patepkite augaliniu aliejumi ir išdėliokite kepimo skardoje.
Pašaukite bulves į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 20 min. Geriausia, kad bulvės būtų šiek tiek tvirtos.
Kol bulvės kepa, gražgarstes nuplaukite. Graikinius riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje.
Iškepusias saldžiąsias bulves ištraukite iš orkaitės ir kelias minutes palaikykite, kol pravės tiek, kad galėsite paimti į ranką. Bulves supjaustykite gabalėliais ir dubenyje sumaišykite su sojų padažu ir aliejumi. Po to įmaišykite riešutus, gražgarstes ir viską pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais.
Patiekite vienas arba kaip garnyrą. Manau, nepakenktų šioms salotoms ir gabalėlis sūrio su mėlynuoju pelėsiu, bet tuomet pilčiau mažiau sojų padažo.
Saldžiųjų bulvių salotos su graikiniais riešutais ir gražgarstėmis nuspalvins pilkas rudens dienas. Dar truputį šiltos, puikiai derinančios tai, kas saldu ir sūru, šiek tiek traškios, šiek tiek tirpstančios burnoje. Man tai buvo sezono atradimas.
Receptą įkvėpė Serious Eats.