Trumpam nustumiu savo eilės laukiančius receptus, nes metas sezoniškumui. Aš mėgstu sezoniškus vaisius, uogas, daržoves. Toks jausmas, kad, nepaisant to, kiek kartų valgytum tą ar kitą, vis atrodo, kad neatsivalgei… Ir žiū, vėl lauki kitų metų, kito derliaus, to pačio užburiančio skonio…
Šiandien dėmesio centre – raudonieji serbentai. Ašuoklē, vašuoklē, šešuoklē…
Mėgstu raudonuosius serbentus. Ir, be abejo, kasmet jų neatsivalgau. Ir kažkaip netikėtai anksti ir nepasiruošusią mane užklumpa jų derlius. Panašiai buvo ir šiemet – tėvai išvažiuojant įdavė maišelį raudonų uogų. Grįžau namo ir pradėjau sukti galvą, kur panaudoti dalį serbentų. Ir radau pas Forelle. Kadangi receptas atitiko mano kriterijų “visko yra namuose”, kibau į kepimą.
Pagrindui:
1 1/2 puodelio miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
110 g kambario sviesto;
1/2 puodelio cukraus;
2 kiaušinių tryniai;Viršui:
2 kiaušinių baltymai;
1/2 puodelio cukraus;
2 a.š. kukurūzų krakmolo;
2 1/4 puodeliai raudonųjų serbentų.Pagrindui skirtus produktus gerai išmaišyti ir tešlą išminkyti. Dėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
Vėliau tešlą iškočioti (tešla buvo per daug trapi kočiojimui, tai aš taip aplipdžiau) ir įtiesti į kepimo skardą. Dėti į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti 25 minutes arba kol taps gražiai auksinės spalvos.
Įdarui baltymus išplakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti cukrų ir krakmolą, plakti dar 5 minutes. Įmaišyti serbentus ir užpilti ant pagrindo. Kepti dar apie dešimt minučių (man pasirodė mažokai, tai kepiau dvigubai tiek, arba galima temperatūrą padidinti).
Mano pastabos – man tešla taip pat buvo trapoka, tad paprastuoju būdu įklojau į skardą ir išlyginau. Vietoje kukurūzų krakmolo dėjau bulvių krakmolą. Nemanau, kad smarkiai nusidėjau.
Skanu. Labai labai labai skanu. Taip puikiai dera baltymų ir tešlos saldumas su serbentų rūgštele. Ir taip paprasta iškepti, nereikia ypatingų ingredientų. Tiesiog užsimanai – ir kepi. Ir ant stalo jau garuoja gardėsis, kuriuo negėda svečius pavaišinti.
Šiandien vidurdieninį pyrago gabalėlį suvalgiau besimėgaudama šiltu oru ir kiekvienu kąsneliu. Man atrodo, kaimynai šiek tiek pavydėjo :)
Receptas iš Impossible is nothing.
:) aš irgi prisiminiau šį receptą iš praeitų metų ir šiandien kepsiu, tik kol kas su juodaisiais serbentais.
Po savaitgalio ir aš jau jį kepsiu, labai labai užsimaniau tavąsias nuotraukas peržiūrėjus, o serbentų tik saujelė belikus…
Igne,
nuostabus blogas!
Ačiū, kad pakomentavai mano įrašą apie Skirsnemunę ir kad aptikau tavo blogą :)
Esu užmačiusi kelis projektus su kulinarija ateityje (tikiuosi netolimoje), tad galbūt susisieksiu su tavimi kaip verslo partnerė, ne kaip tavo blogo skaitytoja ir receptų bandytoja.
Sėkmės!
po pabandymo – su juodaisiais serbentais jis išeina irgi toks pat tobulas, gal net šiek tiek subtilesnis:)
Monika,
dėkoju :) Tavąjį blogą man užrodė vyras. Gal per vaizdo įrašą rado ar kas užrodė – nežinau.. Bet buvo smalsu paskaityti, tik kad kuklus tų įrašų skaičiuos. Tikiuos, bus daugiau!
Gaby,
Na va :) Jei turėsiu juodųjų perviršį, žinosiu, kur sunaudoti..
Och tai jau ir šitų yra. Reiks prašytis pas draugę sodan ir valgyti valgyti valgyti – dievinu serbentus, deja čia kur dabar esu jie neauga :(
Juodi ir geltoni (balti) serbentai geriausi. Pyragas labai skanus, tik kad mažai :)
Indre,
Aš jau laukiu kelionės pas tėvus – apsivalgysiu.. sakau, mane kasmet jie užklumpa kažkaip netikėtai.. :)
vapai,
Taigi va, pakeliui iš darbo sustoji, nuperki serbentų ir iškepsiu tą pyragą ;)
Igne, atsiprašau už neišmanymą – koks kiekis yra puodelis?
Na, dažniausiai puodelis yra 200-240-250 g, priklauso nuo pačio puodelio ir nuo to, ką juo matuoji. Mano virtuvėje saiko matas yra “graniona” stiklinė, kuri sklidina talpina 250 g. Tai aš ja matavau ir šiame recepte..